Nieuws

Omgevallen vastgoedinvesteerder SIGNA onderzocht om witwassen

Justitie in Duitsland onderzoekt of het omgevallen vastgoedimperium SIGNA Gruppe zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen. Dat bevestigt de openbaar aanklager in München, na berichtgeving van Bild am Sonntag.

Waarvan SIGNA precies wordt verdacht, is nog niet bekendgemaakt. Het onderzoek van justitie in München zit nog een vroege fase. Aanklagers in andere delen van Duitsland doen ook mee aan het onderzoek.

Bild am Sonntag schreef eerder dat het onderzoek in München gaat over geld dat SIGNA bij banken en financiers had opgehaald voor een bouwproject in het centrum van de Beierse stad. Dat geld zou vervolgens via een Luxemburgse onderneming naar het buitenland zijn overgemaakt.

Conglomeraat

SIGNA Gruppe, een conglomeraat van in totaal circa duizend vennootschappen, was actief in de handel en exploitatie van commercieel vastgoed, met name in Oostenrijk en Duitsland. Oprichter is de Oostenrijker René Benko, met een geschat vermogen van 5,5 miljard euro. In november 2023 werd uitstel van betaling aangevraagd en recent viel het doek voor het concern.

In de afgelopen jaren bouwde Benko nog aan een beleggingsportefeuille van 23 miljard euro, met daarin onder andere warenhuis Selfridges in Londen, het Chrysler Building in New York en winkelketen Galeria Karstadt Kaufhof. Door stijgende rentes en dalende waarderingen van commercieel vastgoed kwam SIGNA in financiële problemen.

Ondoorzichtig

Afspraken met schuldeisers over de afwikkeling van de financiële problemen zijn lastig. Benko's bedrijven vielen op financieel vlak niet onder één overkoepelende onderneming. SIGNA Holding GmbH werd ondanks een balanstotaal van 5,5 miljard euro aangemerkt als zelfstandige entiteit, die los stond van de belangrijkste dochterbedrijven. Zo onttrok het concern zich aan verplichte jaarrekeningcontrole.

Volgens een Oostenrijkse hoogleraar was gebrek aan transparantie een bewuste strategie van de SIGNA Gruppe en was het concern een “zakelijke jungle”, bleek ook uit een eerder artikel op Accountant.nl. “Niemand heeft enig inzicht in wat hier precies is gebeurd: niemand die het faillissement heeft geobserveerd; niemand die er bovenop zit. Zelfs niet degenen die geld in deze zakelijke jungle steken en aan wie SIGNA nu iets is verschuldigd.”

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.