Nieuws

Omzet zakelijke dienstverlening stijgt, accountancy zet 7 procent meer om in 2023

De zakelijke dienstverlening in Nederland heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar de omzet zien stijgen. Het ging om een stijging van gemiddeld 6,3 procent in vergelijking met een jaar eerder. Over heel 2023 klom de omzet in de zakelijke dienstverlening met 9,6 procent. De accountancy zette vorig jaar 7 procent meer om.

In de administratieve dienstverlening (accountancy en administratie) steeg de omzet in het vierde kwartaal met 4,8 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek(CBS). Op jaarbasis was dit 7 procent.

In de juridische dienstverlening (advocatenkantoren, rechtskundige adviesbureaus, notariskantoren en deurwaarders) steeg de omzet in het vierde kwartaal met 8,3 procent. Over heel 2023 was de omzet daar 6 procent hoger dan in 2022.

Beveiligingsbranche

Beveiligingsbedrijven boekten in het vierde kwartaal met 17,5 procent de grootste omzetstijging, aldus het CBS. Ook over het gehele jaar ging in die sector de omzet het sterkst omhoog, met 24,5 procent. Dat komt volgens het statistiekbureau door een groeiende vraag naar beveiligingsdiensten en hogere prijzen. Verder nam het aantal bedrijven in de branche flink toe omdat meer mensen voor zichzelf zijn begonnen.

Ook in de reisbranche was een flinke omzetstijging te zien in het afgelopen kwartaal. Daar ging het om bijna 16 procent meer. Voor heel 2023 was het bijna 23 procent. Die sector profiteerde van het sterke herstel van het toerisme van de coronapandemie.

Andere sectoren die vallen onder zakelijke dienstverlening zijn bijvoorbeeld IT-dienstverleners, schoonmaakbedrijven, de uitzendbranche en architectenbureaus. Volgens het CBS was in alle branches binnen de zakelijke dienstverlening, op de architectenbureaus na, de omzet vorig jaar hoger dan in 2022.

Bron: ANP/CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.