Nieuws

Overheid en banken werken samen aan versnelling circulaire economie

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) en voorzitter Medy van der Laan van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hebben hun handtekening gezet onder gezamenlijke afspraken, om de transitie naar een circulaire economie te versnellen.

Alleen door met verschillende partijen samen op te trekken is de Nederlandse ambitie voor een circulaire economie haalbaar, stelt de NVB in een toelichting op haar website. Met de ondertekening brengen overheid en banken in beeld wat nodig is om de positie van circulaire ondernemers te versterken.

Banken en de overheid zitten al samen in de Kopgroep Circulair Financieren, waar ze onder meer werken aan concrete oplossingen voor problemen waar circulaire ondernemers tegenaan lopen.

Bijvoorbeeld de manier waarop het financieel risico door banken wordt berekend, waar lineaire business cases nog veelal het uitgangspunt zijn. De schaarse beschikbaarheid van grondstoffen of restwaarden van producten worden hier nog beperkt in meegenomen.

Transitie versnellen

Met het statement dat de NVB, ABN AMRO, ASN Bank, ING, NWB Bank, Rabobank en Triodos Bank en de overheid hebben ondertekend, geven ze aan wat zij van elkaar nodig hebben om de transitie naar een circulaire economie te versnellen.

Banken vragen aan de overheid bijvoorbeeld om te zorgen voor een gelijk speelveld voor ondernemers in de circulaire economie ten opzichte van de lineaire economie. De overheid vraagt van de banken onder meer om circulariteit in 2030 integraal onderdeel te maken van de beoordeling van financieringsaanvragen.

Ook kennisontwikkeling van medewerkers over circulair financieren en een wederzijdse voorbeeldrol bij aanbestedingen zijn onderdeel van de afspraken.

Voortgang

De betrokken organisaties onderschrijven dat financieren van circulaire bedrijven nodig is en extra aandacht vergt. Overheid en banken zullen jaarlijks de voortgang van deze afspraak en van de transitie bespreken.

De afspraken tussen overheid en banken zijn gemaakt in het kader van de Week van de Circulaire Economie, een jaarlijks evenement gericht op het vergroten van bewustwording en het stimuleren van initiatieven op het gebied van circulariteit. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.