Nieuws

Regelgeving accountantsberoep is ‘mooie mix’ van wettelijk kader en zelfregulering

De regelgeving voor het accountantsberoep is een “mooie mix van wettelijk kader, dus wat de overheid regelt, en wat accountants zelf kunnen regelen over hun beroep”. Dat zegt NBA-algemeen directeur Liane Vlaskamp in een interview op de website van de NOB.

Volgens Vlaskamp is de wijze van regulering goed voor de kwaliteit van het accountantsberoep. “Het reflecteert ook de tweeledige taak die een accountant heeft: die werkt enerzijds voor het publiek belang en anderzijds voor ondernemingen, om daar een verklaring bij de jaarrekening, een assurance of adviesproduct te verzorgen.”

Meer dan kruimels

Dat de overheid veel regelgeving voor accountants verzorgt, betekent niet dat de zelfregulering zich beperkt tot “de kruimels die overblijven nadat de wetgever zijn werk heeft gedaan”, aldus Vlaskamp. Het beroep zelf bepaalt wezenlijke zaken, zoals het beroepsprofiel en de opleiding, maar ook de gedrags- en beroepsregels voor accountants.

“Daar komt nog bij dat veel regels ook internationaal worden gemaakt, zoals de standaarden die door de International Federation of Accountants (IFAC) worden uitgevaardigd. Veel van die regels worden weer vertaald naar de Nederlandse regelgeving. Als er internationaal iets verandert, dan leidt dat ook tot aanpassingen in het hele Nederlandse stelsel.”

Vlaskamp legt in het interview uit dat de NBA een reeks aan communicatiemiddelen hanteert om de regelgeving onder de aandacht te brengen, inclusief jaarlijks een actuele editie van de HRA en de helpdesk.  “Accountants kunnen niet zeggen: ik wist niet dat een bepaalde regeling voor mij gold.”

Belastingadviseurs

De algemeen directeur van de NBA wordt geïnterviewd voor de website van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB), samen met directeur juridische zaken Alexandra Piksen van de NOB.

In tegenstelling tot het accountantsberoep is het vak van belastingadviseur niet bij wet geregeld; iedereen mag zich belastingadviseur noemen, aldus Piksen. “Maar een beroepsvereniging zonder regels is ondenkbaar, en daarom heeft de NOB zélf beroeps- en gedragsregels opgesteld waar de leden zich aan moeten houden.”

De NOB heeft die eigen regels uitgewerkt in een Code of Conduct. Sinds twee jaar kent de organisatie ook NOB Tax Principles, als antwoord op een eerdere oproep van de staatssecretaris van Financiën om te komen tot een tax governance code. Ook heeft de NOB eigen onafhankelijk tuchtrecht en sinds tien jaar een PE-verplichting.

NOB-net: ‘Laveren tussen overheids- en zelfregulering’

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.