Nieuws

Scholen in problemen door tekort aan accountants

Tientallen scholen worden mogelijk gekort op hun bijdrage vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Ze zijn te laat met het indienen van hun begroting, inclusief de benodigde accountantsverklaring.

Dat meldt het FD. Een tekort aan accountants maakt dat scholen de deadline kunnen gaan missen, aldus de krant. Vooral in Noord-Nederland dreigen scholen in de knel te komen.

Flynth en Van Ree bedienen als accountantskantoren veel scholen in de noordelijke provincies, maar met name Flynth kampt met een gebrek aan personeel om al het werk aan te kunnen. Dat raakt zo’n veertig overkoepelende schoolbesturen, waaronder een veelvoud aan basisscholen hangen. Die besturen weten nu niet zeker of ze hun begroting op tijd goedgekeurd krijgen, aldus het FD.

Tekort aan accountants

Flynth heeft volgens de krant ook zelf aangegeven dat een tekort aan gespecialiseerde accountants maakt dat de scholen mogelijk niet tijdig een verklaring kunnen krijgen bij hun begroting. Het kantoor stelt zijn uiterste best te doen "om opdrachten voor klanten tijdig en in overeenstemming met de geldende opdrachtvoorwaarden af te ronden", zo schrijft het FD.  De dreigende financiële problemen van de scholen kunnen ook kostbare gevolgen hebben voor het accountantskantoor zelf, als zij mogelijke schade op Flynth verhalen.

Het tekort aan accountants in het onderwijs speelt al langer, iets wat vorig jaar ook werd geconstateerd door de Onderwijsinspectie. Het aantal accountantskantoren dat onderwijsinstellingen bedient is in tien jaar tijd bijna gehalveerd, van 49 naar 26. Dat levert mogelijk risico's voor de controles op, aldus de inspectie.

Werkgroep

Volgens het FD brengen de onderwijsbesturen nu samen in kaart hoeveel scholen in de problemen dreigen te komen. Het lijkt er op dat sommige scholen de deadline van 1 juli niet gaan halen, maar het ministerie van OCW kan de deadline niet makkelijk opschuiven.

Een werkgroep van belangenorganisaties, de Onderwijsinspectie en de NBA onderzoekt de kwestie. De NBA stelt tegenover het FD nog niet gehoord te hebben dat scholen in de problemen komen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.