Nieuws

Wereldwijde reorganisatie Deloitte moet vooral kosten besparen

De internationale Deloitte-organisatie zet een omvangrijke, wereldwijde reorganisatie in gang. Belangrijkste doel is om de structuur te vereenvoudigen en zo de kosten te verlagen, met het oog op mogelijk mindere tijden.

Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times. Bedoeling is om de huidige vijf pijlers van de organisatie terug te brengen naar vier: (1) audit & assurance, (2) strategy, risk & transactions, (3) technology & transformation en (4) tax & legal. Hoe groot de kostenbesparing moet zijn die hiervan het gevolg is, is nog niet bekend.

Deloitte geeft tegenover de FT nog geen commentaar op de plannen; in een verklaring wordt alleen gesproken over het "moderniseren en vereenvoudigen" van de organisatie. Volgens een oud-partner zal het effect van de reorganisatie vooral op partnerniveau voelbaar zijn. "Partners zullen uit managementposities worden gehaald."

Meer ruimte voor klanten

De reorganisatie gaat volgens de krant een jaar duren en staat onder leiding van de huidige global ceo van Deloitte, Joe Ucuzoglu. In een interne e-mail naar de partners stelt hij dat de reorganisatie  de complexiteit van Deloitte moet verminderen en meer ruimte moet geven om klanten te bedienen, in plaats van vooral intern bezig te zijn met managen.

Na enkele jaren van snelle groei zou het komende jaar lastiger kunnen worden voor de big four, denkt de FT, omdat de economische omstandigheden in belangrijke markten bedrijven dwingen tot voorzichtigheid en kostenreductie. Zo zal de Britse adviesmarkt dit jaar voor het eerst in vier jaar niet groeien.

Audittak versterkt met ESG-diensten

Deloitte heeft ondanks de reorganisatie geen plannen om de audit- en adviespraktijken te splitsen, iets wat bij EY mislukte. Ucuzoglu sprak eerder al uit dat een splitsing bij Deloitte niet aan de orde is.

De audit- en assurancetak blijft binnen de wereldwijde organisatie wel een zelfstandige eenheid, die wordt versterkt met ESG-gerelateerde diensten zoals de controle van duurzaamheidsrapportages. De nieuwe structuur van Deloitte zal volgens de FT medio 2025 effectief zijn. Bedoeling is dat de verschillende memberfirms vanaf juni dit jaar starten met de implementatie.  

Wereldwijd is Deloitte actief in zo'n 150 landen, met ongeveer 455.000 medewerkers. De omzet van het kantoor steeg vorig jaar met vijftien procent naar 65 miljard dollar. Daarmee is Deloitte nog steeds veruit de grootste van de big four, ook in Nederland.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.