Nieuws

Europese Commissie keurt staatssteun goed voor boeren die stoppen

Meer veehouderijen kunnen rechtmatig worden gecompenseerd als zij vrijwillig hun bedrijf definitief stoppen. De Europese Commissie heeft de wijzigingen goedgekeurd die de Nederlandse overheid had ingevoerd in de bestaande uitkoopregelingen. De maatregel moet de neerslag van stikstof in de natuur verminderen.

Het budget voor zowel de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) als de 'Lbv-plus' wordt definitief opgehoogd met in totaal bijna € 1,45 miljard, zo meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ook wordt de vrijwillige beëindigingsregeling van de aanpak piekbelasting, de Lbv-plus, verlengd tot en met 20 december 2024.

Veel interesse

De interesse voor zowel de Lbv als de Lbv-plus is groot, met in totaal al meer dan 1.300 aanvragen. Het kabinet verhoogt het budget voor de Lbv daarom naar €1,102 miljard. Voor de Lbv-plus komt in totaal €1,820 miljard beschikbaar. Door deze budgetophoging gaat het kabinet ervan uit dat er voldoende geld is om alle goedgekeurde aanvragen te honoreren, aldus de RVO.  

Bijdragen uit de staatskas voor bedrijven moeten aan strenge Europese regels voldoen om eerlijke bedrijfsconcurrentie in de Europese Unie te behouden. Maar de Europese Commissie vindt de steunmaatregel toch gepast, vanwege het hogere doel van een duurzamere landbouw en het tegengaan van klimaatproblemen.

Positieve effecten

Vorig jaar had de Europese Commissie al twee eerdere regelingen goedgekeurd voor de afkoop van kleine en middelgrote veehouders.

De wijzigingen in deze regelingen om het te compenseren bedrag te verhogen, zijn nu ook goedgekeurd, waardoor meer boeren van de regeling gebruik kunnen maken. "De positieve effecten zijn groter dan de eventuele negatieve effecten voor de concurrentie en de handel in de Europese Unie", aldus de Europese Commissie in een verklaring.

Bron: ANP/RVO

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.