Nieuws

FTX-oprichter Bankman-Fried in beroep tegen celstraf

Sam Bankman-Fried, de oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, gaat in beroep tegen zijn celstraf van 25 jaar.

Bankman-Fried (32) kreeg eind maart in New York een celstraf van 25 jaar voor zijn kiezen. Hij is veroordeeld voor het wegsluizen van maar liefst 8 miljard dollar, en is daarmee een van de grootste fraudeurs ooit. De verwachting is dat de beroepszaak jaren gaat duren.

Bankman-Fried heeft toegegeven dat er fouten zijn gemaakt in de aanloop naar het faillissement van FTX, maar hij ontkent dat hij geld van zijn klanten heeft gestolen. Hij kondigde al voor de strafbepaling in maart aan dat hij in beroep zou gaan. Aanklagers wilden dat Bankman-Fried veertig tot vijftig jaar achter de tralies zou verdwijnen, maar de rechter besloot al een lagere straf te geven. Bankman-Fried zegt een maximum van 6,5 jaar als passend te beschouwen.

Doorsluizen

In 2019 richtte Bankman-Fried FTX op en werd al snel een van de prominentste figuren in de cryptowereld, waarbij hij miljarden verdiende met zijn bedrijf. In november 2022 kwam het handelsplatform ten val toen klanten geen toegang meer hadden tot hun geld. Later werd Bankman-Fried beschuldigd van het doorsluizen van klantengelden naar het investeringsfonds Alameda, waarvan hij ook de oprichter was. Daarmee zou hij risicovolle investeringen hebben gedaan.

Het instorten van FTX deed de cryptomarkt schudden op haar grondvesten, en haalde tijdelijk bijna een kwart van de waarde van bitcoin af. Inmiddels is de munt weer bezig aan een stevige opmars, onder meer doordat de Amerikaanse beurswaakhond goedkeuring heeft gegeven aan de handel in bitcoins via speciale fondsen op de beurs.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.