Nieuws

Heineken-erfgename betaalt liever geen belasting

Charlene de Carvalho-Heineken, erfgename van biermagnaat Freddy Heineken en de rijkste Nederlander, ontwijkt jaarlijks voor tientallen miljoenen aan belasting, die zij in Nederland zou moeten betalen over de dividenden van haar aandelenpakket in Heineken.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC. De Carvalho-Heineken is de rijkste Nederlander sinds het overlijden in 2002 van haar vader, biermagnaat Freddy Heineken.

Over haar ontvangen Heineken-dividenden moet de Heineken-erfgename normaal gesproken 15 procent dividendbelasting betalen. Dankzij een constructie waarbij de honderden miljoenen euro’s aan dividend via een brievenbusfirma in Luxemburg naar belastingparadijs Jersey liepen, betaalde De Carvalho-Heineken tot voor kort echter slechts 2,5 procent belasting. Dat kostte de Nederlandse schatkist zo’n dertig miljoen euro per jaar, aldus NRC.

Constructie

Het kabinet maakte per 1 januari van dit jaar een einde aan deze mogelijkheid om belasting te ontwijken. Maar door de opzet van een andere fiscale constructie, waarbij het dividend als terugbetaling van aandelenkapitaal wordt weggesluisd, betaalt De Carvalho-Heineken nu helemaal geen dividendbelasting meer.

Volgens NRC is de Heineken-erfgename inmiddels goed voor een vermogen van zeker zestien miljard euro. Op de miljardairslijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes staat De Carvalho-Heineken nog op plaats 138, met een vermogen van 14,1 miljard dollar (13,09 miljard euro).

Rijkenbelasting

De berichtgeving over de Heineken-erfgename kwam kort voordat de Tweede Kamer op 4 april debatteerde over invoering van een extra belasting voor extreem rijken. Gedacht wordt aan een miljonairsbelasting, waarbij naast de vermogensrendementsheffing in box 3, ook één procent belasting moet worden betaald over vermogens boven een miljoen.

Staatssecretaris Van Rij pleitte in het debat voor internationale afspraken, om te voorkomen dat rijke landgenoten de wijk nemen naar fiscaal vriendelijker landen. Ook zegde hij toe te onderzoeken of het Rijk via nieuwe constructies alsnog dividendbelasting misloopt, ondanks de genomen maatregelen die op 1 januari zijn ingegaan. Mogelijk zou dat tot nieuwe antimisbruikmaatregelen kunnen leiden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.