Nieuws

Meeste ondernemers vinden regeldruk EU te hoog

De meeste ondernemers in Nederland vinden de regeldruk voor bedrijven in de Europese Unie te hoog. Het verminderen van die regeldruk is dan ook het belangrijkste thema voor ondernemers bij de aankomende verkiezingen voor het Europees Parlement.

Dat melden VNO-NCW en MKB-Nederland, op basis van een enquête onder ruim 1600 ondernemers. Volgens dat onderzoek vinden acht op de tien ondernemers de regeldruk te hoog en vindt de helft dat de EU zich de komende vijf jaar moet inzetten om die druk te verminderen. Die verlichting van de regeldruk is "het hete hangijzer" voor ondernemers, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

De prioriteiten liggen voor grote bedrijven soms elders dan voor kleinere. Zo klinkt de roep om te snoeien in de regeldruk iets vaker bij ondernemers met minder dan 250 werknemers dan bij de grotere bedrijven.

Klimaat en defensie

Bijna de helft (49 procent) van de ondernemers vindt dat er meer gezamenlijk EU-beleid nodig is rond klimaat en energie. Ook vindt 45 procent dat meer werk moet worden gemaakt van een gezamenlijk defensiebeleid. Europa zou in het geopolitieke spel meer eenheid moeten vormen tegen andere grootmachten in de wereld, volgens ondernemers. Ook arbeidsmigratie is een onderwerp waar ondernemers zich mee bezighouden, zeker nu de Nederlandse arbeidsmarkt zo krap is.

De Europese verkiezingen zijn in Nederland op 6 juni. Uit de enquête blijkt dat 83 procent van de ondernemers van plan is te stemmen, al weet ruim 36 procent nog niet zeker op welke partij. VNO-NCW en MKB-Nederland starten begin mei een campagne om het belang van de EU voor Nederland te benadrukken.

Bron: ANP/VNO-NCW

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.