Nieuws

Nieuw box 3-stelsel lijkt lastig uitvoerbaar voor fiscus én burger

Hervorming van de vermogensrendementsheffing is nog ingewikkelder dan gedacht en daardoor maar moeilijk uitvoerbaar. De fiscus moet honderden extra mensen aannemen en het nieuwe voorstel legt een dusdanig groot beslag op de systemen, dat het in het geplande invoeringsjaar 2027 niet volledig kan worden geïmplementeerd.

Voor een deel van de burgers die belasting moeten betalen uit inkomen op vermogen, is het nieuwe stelsel "naar verwachting (te) complex". Dat blijkt uit een brief van demissionair staatssecretaris Marnix van Rij aan de Tweede Kamer.

Het gaat om belasting van inkomen in box 3, inkomen uit vermogen. In het oude systeem werd belasting geheven over rendement volgens een vast, fictief rendement.

Omdat de Hoge Raad in het zogenoemde Kerstarrest eerder oordeelde dat dat onrechtmatig was, is nu een overbruggingswet opgetuigd. Vanaf 2027 moet belasting worden betaald over het daadwerkelijke inkomen dat mensen uit hun vermogen halen.

Familiebedrijven

Hoewel een officieel besluit aan de Kamer of een nieuw kabinet zal zijn, heeft demissionair staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit) het voorstel wel al voorbereid en in consultatie gebracht. Ook is juridisch advies ingewonnen bij NautaDutilh. 

Daarbij is ook specifiek gekeken naar de positie van familiebedrijven. Uitkomst is dat volgens het wetsvoorstel kleine aandeelhouders van familiebedrijven vanaf 2027 jaarlijks in box 3 worden belast over het werkelijke rendement op hun belang in het familiebedrijf.

Uit de voorlopige resultaten van een uitvoeringstoets blijkt dat ook met een broodnodig "intensief communicatietraject" het risico blijft "dat belastingplichtigen niet tijdig, juist of volledig hun aangifte kunnen doen", zo staat in de brief van Van Rij.

De Tweede Kamer spreekt op 18 april met de staatssecretaris over het conceptwetsvoorstel voor de vernieuwing van box 3.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.