Nieuws

OM verdenkt oud-topman Jumbo van corruptie

Frits van Eerd, de voormalige topman van supermarktconcern Jumbo, wordt "in elk geval vervolgd" voor corruptie en valsheid in geschrifte. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Mogelijk vervolgt het OM Van Eerd ook nog voor witwassen, maar het onderzoek daarnaar loopt nog.

De autoriteiten deden in september 2022 een inval in het huis van Van Eerd in Heeswijk-Dinther, in het kader van een onderzoek naar witwassen waarbij de oud-coureur Theo E. hoofdverdachte is. Die laatste maakte zich volgens het OM schuldig aan belastingfraude, valsheid in geschrifte en niet-ambtelijke corruptie.

Vier andere verdachten krijgen een strafbeschikking aangeboden van het OM. Dat zijn straffen, bijvoorbeeld boetes, die het OM kan opleggen zonder dat daar een rechter aan te pas hoeft te komen. Het onderzoek naar een aantal andere verdachten is geseponeerd.

Andere verdenkingen

Het onderzoek naar Van Eerd, die het OM beschrijft als "een 57-jarige man uit Bernheze", is nog niet geheel afgerond. In ieder geval zeggen de aanklagers duidelijke aanwijzingen te hebben voor "niet-ambtelijke corruptie".

De advocaten van Van Eerd beklagen zich erover dat het OM ongeveer een jaar na diens arrestatie pas vertelde wat de verdenkingen precies waren. "Dit betreft immers een geheel andere verdenking dan de verdenking van witwassen en valsheid in geschrifte op grond waarvan de cliënt in september 2022 is gehoord", stellen ze in een reactie. "De verdediging stelt dan ook vast dat van de verdenking op grond waarvan de cliënt in september 2022 is aangehouden, niets meer over is", voegen ze toe.

Bij de doorzoekingen zegt het OM belastend bewijs en een groot geldbedrag in beslag te hebben genomen. Onder meer het FD schreef in 2022 dat in het huis van Van Eerd honderdduizenden euro's aan cash werden aangetroffen. Volgens advocaten van de voormalige supermarktbestuurder kon hij aantonen dat het geld niet uit een misdrijf afkomstig was.

Eigen onderzoek

Van Eerd keerde niet meer terug in het bestuur van Jumbo nadat zijn arrestatie bekend was geworden. Ton van Veen, voormalig financieel directeur en commissaris bij de supermarktketen, volgde hem op als hoogste leidinggevende.

Om te voorkomen dat Jumbo betrokken zou raken bij het strafrechtelijk onderzoek naar Van Eerd, vroeg de nieuwe topman aan advocaten van Allen & Overy en forensisch accountants van KPMG om de organisatie door te lichten.

Uit die onderzoeken kwamen geen strafbare feiten naar voren, schrijft het FD in een reconstructie. Wel maakten de onderzoekers van KPMG melding van een aantal "kwetsbaarheden", zoals het zelfstandig kunnen afsluiten van sponsorcontracten door Van Eerd.

Geen gevolgen voor bedrijfsvoering

De beslissing om de oud-topman van Jumbo te vervolgen, heeft geen gevolgen voor de bedrijfsvoering van de supermarktketen. "De zaak heeft betrekking op Frits van Eerd persoonlijk", aldus een woordvoerder van Jumbo.

Het concern benadrukt dat Van Eerd sinds september 2022 niet meer actief betrokken is bij de aansturing van Jumbo, maar hoopt voor hemzelf "dat er snel een einde komt aan deze onzekere periode".

Bron: ANP/FD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.