Nieuws

Ophef over omstreden belastingconstructie OCI

Er is ophef ontstaan over een omstreden belastingconstructie van kunstmestproducent OCI, waarmee het bedrijf al een paar jaar dividendbelasting ontwijkt.

Onlangs berichtte NRC over een fiscale methode waarmee OCI winst in de vorm van kapitaal onbelast uitkeert aan aandeelhouders. Adviseurs van advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek bedachten het volgende: eerst wordt door middel van een statutenwijziging de nominale waarde van OCI-aandelen verhoogd van 12 miljoen euro naar 2,7 miljard euro, met behulp van de reserves van het bedrijf. Vervolgens wordt met een tweede statutenwijziging het aandelenkapitaal weer verlaagd met 2,7 miljard euro. Daardoor is het reserve veranderd in kapitaal.

1,4 miljard euro van het nieuwe kapitaal gaat vervolgens onbelast naar de Egyptische grootaandeelhouder Nassef Sawiris en zijn familie, via zijn brievenbusfirma op Cyprus en vervolgens naar een van zijn firma's op de Kaaimaneilanden. De overige 1,3 miljard wordt verdeeld onder de andere aandeelhouders. In drie jaar tijd is er op deze wijze 5 miljard euro onbelast uitgekeerd. Volgens het NRC loopt Nederland 750 miljoen euro dividendbelasting mis.

Toegestaan

OCI verdedigt zich tegen kritiek door erop te wijzen dat de Nederlandse wet dit toestaat. De Tweede Kamer heeft het demissionaire kabinet gevraagd om naar de constructie te kijken, en onder meer te beoordelen of die gevolgen heeft voor maatwerkafspraken met betrekking tot subsidies voor verduurzaming.

Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) wil tegenover de media niet reageren, omdat hij van mening is dat de wet hem verbiedt in te gaan op individuele belastingplichtigen. Intussen is de aandeelhoudersvergadering van OCI geweest en hebben de aandeelhouders ondanks de ophef ingestemd met de constructie. Van Rij zegt na het meireces antwoorden te geven op de vragen van de Tweede Kamer.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.