Nieuws

Streep door hoger minimumloon, motie tegen dividendbelasting

De Eerste Kamer heeft tegen een verhoging van het minimumloon gestemd en een motie aangenomen om de invoering van dividendbelasting op inkoop van eigen aandelen tegen te houden.

Het wegstemmen van het plan om het minimumloon te verhogen was niet onverwacht. De Tweede Kamer besloot tot de maatregel kort voor de verkiezingen van 2023, buiten het kabinet om. BBB, de grootste in de senaat, gaf eerder al aan het plan "ongericht" te vinden. BBB zegt mensen aan de onderkant van de samenleving te willen helpen met andere maatregelen.

De verhoging van het minimumloon kan kostbaar zijn voor werkgevers, maar is vooral merkbaar in de overheidsfinanciën, omdat veel uitkeringen gekoppeld zijn aan het minimumloon. Op jaarbasis gaat het bij de voorgestelde verhoging van 1,2 procent om 820 miljoen euro per jaar, en dan voornamelijk voor mensen in de AOW. In die leeftijdsgroep is er echter relatief weinig armoede.

Dividendbelasting

De Tweede Kamer was voornemens de maatregel te financieren met dividendbelasting op de eigen aandelen die bedrijven inkopen. Daar waren veel grote bedrijven tegen, waaronder de invloedrijke techreus ASML. De Eerste Kamer heeft na het wegstemmen van de verhoging van het minimumloon ook meteen een motie aangenomen waarin het kabinet wordt opgeroepen een streep te zetten door die belasting.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.