Nieuws

China geeft Evergrande ruim half miljard dollar boete

De Chinese toezichthouder heeft vastgoedgigant Evergrande een boete van 532 miljoen euro (4,18 miljard yuan) opgelegd wegens fraude.

Dat meldt de China Securities Regulatory Commission (CSRC) in een verklaring. “Tussen 2019 en 2020 heeft Evergrande Real Estate zijn omzet en winst ten onrechte opgehoogd door voortijdig omzet op te voeren, resulterend in de frauduleuze uitgifte van obligaties die op de markt werden verhandeld”, aldus de CSRC.

In de verklaring zegt de Chinese toezichthouder ook dat het bedrijf allerlei informatie achterhield, "door niet op tijd cijfers te publiceren, grote rechtszaken en arbitrage niet openbaar te maken zoals vereist, en door niet te melden dat het er niet in was geslaagd om opeisbare vorderingen te voldoen."

De CSRC heeft ook een maximale boete van 6,5 miljoen dollar opgelegd aan Evergrande-oprichter Hui Ka Yan, evenals een levenslang beursverbod.

PwC China

Ook de voormalige accountant van Evergrande, PwC China, krijgt binnenkort hoogstwaarschijnlijk een recordboete. Volgens verschillende buitenlandse media zou de boete 130 miljoen euro bedragen en daarmee de hoogste boete zijn die een accountantskantoor in China tot nu toe heeft gehad.

De Chinese toezichthouder zou hebben vastgesteld dat PwC China nalatig is geweest bij de controle van de cijfers van Evergrande.

Schuldenlast

Begin 2024 ging Evergrande failliet, met op dat moment een schuldenlast van maar liefst 300 miljard dollar. Die schuldenlast ontstond deels doordat de Chinese vastgoedmarkt in 2021 in een crisis belandde, maar later bleek dat Evergrande al lang daarvoor met de cijfers aan het knoeien was.

In 2019 en 2020 zou de vastgoedgigant maar liefst 78 miljard dollar aan omzet hebben verzonnen. PwC China controleerde tien jaar lang de boeken van Evergrande. Begin 2023 vertrok PwC als accountant bij Evergrande.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.