Nieuws

Recordboete dreigt voor PwC China inzake Evergrande

De Chinese autoriteiten zouden op het punt staan om een recordboete van ruim 130 miljoen euro uit te delen aan PwC China vanwege het tekortschieten bij de controle van vastgoedgigant Evergrande.

Dat melden verschillende buitenlandse media. De boete zou 1 miljard yuan bedragen, de hoogste boete die ooit is gegeven aan een accountantskantoor in China. De huidige recordhouder is de Chinese tak van Deloitte, die vorig jaar een boete kreeg van 212 miljoen yuan vanwege gebrekkige controle bij China Huarong Asset Management.  Mogelijk eisen de autoriteiten ook dat een aantal kantoren van PwC in China hun werkzaamheden staken.

De boete valt mogelijk extra hoog uit omdat de Chinese autoriteiten hebben aangekondigd dat zij strenger financieel toezicht in willen stellen. Die ingreep komt niet uit de lucht vallen: China heeft in de afgelopen paar jaar te maken gekregen met meerdere schandalen rondom grote vastgoedbedrijven en Chinese banken.

Groot risico

Grote vastgoedbedrijven, die tot voor kort goed waren voor een kwart van de Chinese economie, zijn een paar jaar geleden door president Xi Jinping vanwege hun hoge schuldenlast aangemerkt als een te groot risico voor het Chinese financiële systeem, met als gevolg strengere regels en strenger toezicht voor de gehele sector.

Begin 2024 ging Evergrande failliet, met op dat moment een schuldenlast van maar liefst 300 miljard dollar. Die schuldenlast ontstond deels doordat de Chinese vastgoedmarkt in 2021 in een crisis belandde, maar later bleek dat Evergrande al lang daarvoor met de cijfers aan het knoeien was. In 2019 en 2020 zou de vastgoedgigant maar liefst 78 miljard dollar aan omzet hebben verzonnen. PwC China controleerde tien jaar lang de boeken van Evergrande. Begin 2023 vertrok PwC bij Evergrande.

Vertrek klanten

Van de big four heeft PwC het grootste marktaandeel in China. Sinds het uitkomen van het Evergrande-schandaal en een mogelijke boete zou PwC China volgens sommige media echter te maken hebben met het vertrek van klanten. Onder meer China Merchants Bank kwam terug op de beslissing om met PwC in zee te gaan, evenals de China Railway Group, verzekeraar PICC en Eastroc Beverage.

De Financial Times meldde kortgeleden dat het ook rommelt onder de partners bij PwC China. In april verscheen op social media een open brief die geschreven zou zijn door een groep partners, waarin zij kritiek uiten op hoe bestuursvoorzitter Raymund Chao is omgegaan met Evergrande.

Volgens de partners waren er al in 2014 signalen dat PwC Evergrande beter kwijt dan rijk was vanwege omstreden boekhoudmethoden, maar Chao, die destijds hoofd was van de auditpraktijk, zou er toen alles aan gedaan hebben om Evergrande binnenboord te houden. Chao zwaait 30 juni af na negen jaar voorzitterschap, en wordt opgevolgd door Daniel Li.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.