Nieuws

Energieagentschap voorziet verdrievoudiging markt schone energie

De wereldwijde markt voor massaal geproduceerde schone-energietechnologieën zal naar verwachting tegen 2030 een jaarlijkse waarde van ongeveer 650 miljard dollar (608 miljard euro) bereiken. Dit is meer dan drie keer zoveel als het huidige niveau.

Dat meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een studie. Een voorwaarde is wel dat alle landen hun aangekondigde energie- en klimaatbeloften volledig nakomen. De markten voor schone energie-technologie omvatten onder meer de productie van zonnepanelen, windturbines, batterijen voor elektrische auto's en warmtepompen.

Volgens het IEA kan het aantal banen in de productie van schone energie meer dan verdubbelen, van 6 miljoen nu tot bijna 14 miljoen in 2030. "Naarmate de transitie vordert, wordt voor de volgende decennia een verdere snelle groei van de industrie en de werkgelegenheid verwacht", stelt het agentschap.

Geografische risico's

Het IEA wijst ook op geografische risico's. Zo zijn de drie grootste producerende landen van onder meer zonnepanelen, accu's en windmolens samen goed voor minstens 70 procent van de productiecapaciteit. China is dominant op deze markten.

"Ondertussen is een groot deel van de mijnbouw voor kritieke mineralen geconcentreerd in een klein aantal landen. De Democratische Republiek Congo produceert bijvoorbeeld meer dan 70 procent van alle kobalt ter wereld. Slechts drie landen, Australië, Chili en China, zijn goed voor meer dan 90 procent van de wereldwijde lithiumproductie", zo staat in het onderzoek.

Volgens de onderzoekers zijn de risico's van krappe toeleveringsketens, die de prijzen van schone-energietechnologie de afgelopen jaren hebben opgedreven, nu al merkbaar. Hierdoor wordt het voor landen moeilijker en duurder om over te stappen naar schone energie.

Bron: ANP/IEA

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.