Nieuws

Hoge inflatie in 2023 vooral door gestegen lonen

De hoge inflatie van vorig jaar kwam vooral door de gestegen lonen van Nederlandse werknemers. Ook de winsten van bedrijven droegen bij aan het oplopen van de prijzen, maar dat effect nam gaandeweg het jaar wel af.

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) was er vorig jaar discussie over de mate waarin winsten en lonen aan de hoge inflatie hebben bijgedragen. Achteraf is mogelijk om dieper in te zoomen op de cijfers en te ontrafelen welke effecten van doorslaggevende aard waren. Dan blijkt dat de loonkosten de grootste bijdrage hebben geleverd, aldus DNB.

"Dit is niet verrassend, omdat de lonen in 2023 sterk zijn gestegen", zeggen onderzoekers van DNB. Dit komt voornamelijk door de hoge looneisen van de vakbonden, die erop aandrongen dat werknemers werden gecompenseerd voor de forse inflatie in het jaar ervoor, toen de energieprijzen omhoog schoten na de Russische inval in Oekraïne. Ook de krappe arbeidsmarkt speelde een rol.

Bungalowparken

De inflatie in Nederland kwam in april uit op 2,7 procent, tegen 3,1 procent in maart. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een definitief cijfer dat overeenkomt met een snelle raming. Volgens het CBS is die daling vooral het gevolg door lagere prijzen voor verblijven in bungalowparken.

Het CBS stelt dat rond feestdagen en in vakanties de prijzen van toerismediensten hoger zijn omdat er dan meer mensen op vakantie gaan. Doordat Pasen dit jaar vroeg viel en de meivakantie laat telde april minder vakantiedagen dan vorig jaar.

Daardoor waren de prijzen voor een verblijf in bungalowparken in april dit jaar gemiddeld lager dan vorig jaar. Een verblijf was gemiddeld 5,2 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar, terwijl dat in maart nog 16 procent duurder was dan een jaar eerder.

De Nederlandse inflatie op basis van de Europese geharmoniseerde rekenmethode was in april 2,6 procent. Die rekenmethode is net iets anders dan die van het CBS. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.