Nieuws

IEA vreest tekort aan cruciale mineralen voor energietransitie

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) waarschuwt voor een dreigend tekort aan mineralen die belangrijk zijn voor de energietransitie.

De prijzen voor de mineralen, cruciaal voor elektrische voertuigen, windturbines en zonnepanelen, zijn gedaald tot het niveau van voor corona, omdat het aanbod de vraag heeft ingehaald.

Meer vraag

Het IEA is bang dat dit investeerders kan afschrikken die nodig zijn om aan de toekomstige vraag te voldoen. De vraag naar de mineralen stijgt naar verwachting flink, nu veel landen de verkoop van nieuwe verbrandingsmotoren de komende jaren willen uitfaseren.

Het in Parijs gevestigde agentschap heeft berekend dat aangekondigde projecten in 70 procent van de koper- en 50 procent van de lithiumbehoefte kunnen voorzien. Dat is in een scenario waarin landen wereldwijd hun nationale klimaatdoelstellingen halen. Beide metalen zijn heel belangrijk voor de productie van elektrische voertuigen.

Honger

"Gewaarborgde en duurzame toegang tot cruciale mineralen is essentieel voor een soepele en betaalbare transitie naar schone energie", aldus topman Fatih Birol van het IEA in een verklaring.

"De honger van de wereld naar technologie voor zonnepanelen, elektrische auto's en batterijen groeit snel, maar we kunnen die niet stillen zonder betrouwbare en groeiende voorraden van cruciale mineralen."

Bron: ANP/IEA

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.