Nieuws

Vertrouwen Nederlandse producenten verbetert opnieuw

Producenten in de Nederlandse industrie waren in mei opnieuw minder negatief gestemd dan een maand eerder. Fabrikanten waren vooral positiever over de verwachte productie in de komende drie maanden. Daarnaast waren ze wat minder negatief over de orderpositie. Het oordeel over de voorraden gereed product bleef even negatief.

De graadmeter die het producentenvertrouwen meet, verbeterde deze maand naar min 2,8, van min 3,6 in april, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het producentenvertrouwen bleef daarmee in mei onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar van min 1,3. Het vertrouwen bereikte in oktober 2021 het hoogste niveau met een stand van 10,4. In april 2020, bij de uitbraak van de coronacrisis, werd de laagste waarde (min 31,5) genoteerd.

Hout- en bouwmaterialen

In de helft van de belangrijkste branches van de industrie verbeterde het vertrouwen. De toename was het grootst bij de producenten van hout- en bouwmaterialen. Fabrikanten in de elektrotechnische en machine-industrie waren het meest positief. In de branche textiel, kleding en leer was het vertrouwen het laagst.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.