Nieuws

AFM beboet 'financieel adviseur' voor 620.000 euro

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een boete van 620.000 euro opgelegd aan een 'fiscaal en financieel adviseur', voor het promoten van de illegale vermogensbeheerder Grinta Invest.

De man adviseerde beleggers om met grote bedragen in te stappen bij Grinta Invest, waardoor ze hun geld verloren, zo meldt de AFM. De toezichthouder waarschuwde al in 2021 tegen Grinta, een beleggingsplatform dat door zelfbenoemde online-experts werd gepromoot.

De organisatie heeft geen vergunning en is dus illegaal. Volgens de toezichthouder ontving de adviseur hoge provisies over het ingelegde geld van beleggers. Het geld is verdwenen.

Finfluencers

De AFM wees er eerder al op dat influencers die beleggingstips geven vaak niet neutraal zijn. Het is veelal niet duidelijk met welk belang zij beleggingsproducten in podcasts, blogs of via Instagram, YouTube of Facebook aanprijzen.

Zulke 'finfluencers' kunnen volgens de AFM op die manier forse vergoedingen opstrijken. De toezichthouder wijst op verschillende valkuilen waar beleggers alert op moeten zijn.

Bron: ANP/AFM  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.