Nieuws

Bedrijven investeren weer, werkloosheid daalt iets

De dip in bedrijfsinvesteringen lijkt weer voorbij. Bedrijven investeerden in april 7,4 procent meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook de werkloosheid is in dezelfde periode weer iets gedaald.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De opleving van bedrijfsinvesteringen in materiële activa is de eerste sinds september 2023. Een halfjaar lang daalden de bedrijfsinvesteringen juist.

Volgens het CBS zijn de omstandigheden momenteel "minder ongunstig". De huidige opleving komt vooral doordat er meer is geïnvesteerd in gebouwen, machines (onder meer defensiematerieel), infrastructuur, overige wegvervoer (vrachtauto's, opleggers, etc.) en vliegtuigen. Daarnaast is de situatie verbeterd op de afzetmarkten en de financiële markten.

Werkloosheid

Het aantal werklozen is in de afgelopen drie maanden afgenomen met gemiddeld vierduizend per maand. Daarmee waren in mei 367 duizend mensen werkloos, 3,6 procent van de beroepsbevolking, de maand ervoor was dat 3,7 procent. Het werkloosheidspercentage schommelt sinds de zomer van 2023 rond de 3,6.

In mei waren er ruim 9,8 miljoen mensen met betaald werk. Nadat de toename in de eerste maanden van dit jaar stagneerde, groeide in de afgelopen drie maanden het aantal werkenden weer met gemiddeld 10 duizend per maand. Ook de jeugdwerkloosheid is gedaald, van 8,7 naar 8,4 procent.

Consumentenvertrouwen

Het consumentenvertrouwen is wel weer iets gedaald, doordat de koopbereidheid negatiever was. Het vertrouwen is momenteel -23 en ligt daarmee momenteel onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (-10). In januari 2000 noteerde het de hoogste stand van 36 en in september en oktober 2022 de laagste stand (-59).

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.