Consultants verdienen steeds meer aan Nederlandse overheid
De Nederlandse overheid maakt de laatste jaren veel meer gebruik van grote adviesbureaus. In 2022 maakte de overheid ruim tweehonderd miljoen euro over aan onder meer Deloitte, KPMG, EY en PwC; vier keer zoveel als in 2018.
Dat meldt de Volkskrant, op basis van gegevens die het Rijk heeft vrijgegeven na een beroep op de Wet open overheid (Woo). Tot nu toe was alleen bekend dat de totale overheidsuitgaven aan externe inhuur de afgelopen jaren flink waren gestegen.
De nu beschikbare documenten laten ook zien wat individuele adviesbureaus hebben verdiend aan het advieswerk voor de Rijksoverheid, aldus de krant.
Deloitte is ‘spekkoper’
Deloitte verdiende de afgelopen jaren duidelijk het meeste aan advieswerk voor de overheid, zo blijkt. In 2022 ging het om bijna 71 miljoen euro, onder meer door onderzoeksopdrachten rondom diverse coronadeals zoals die met Sywert van Lienden.
De omzet van Deloitte bij de Rijksoverheid was daarmee in 2022 liefst negen keer zo hoog als in 2018. KPMG, PwC en EY declareerden elk rond de 35 miljoen euro aan advieswerk bij de Rijksoverheid in 2022. Consultancybureau Berenschot was goed voor ruim 21 miljoen euro.
“De Rijksoverheid zag zich de laatste jaren vaak genoodzaakt om extern personeel in te huren voor dossiers die specialistische kennis vragen”, aldus de Volkskrant. “Als gevolg daarvan zijn ict-afdelingen van ministeries, uitvoeringsorganisaties en adviesorganen inmiddels sterk afhankelijk van de kennis van personeel van buiten. Ook bij lastige thema’s als de coronapandemie en de stikstofcrisis huurde de overheid veel externen in.”
Roemernorm
Vanwege de hoge kosten ligt externe inhuur gevoelig bij de Rijksoverheid, reden voor het instellen van de zogenoemde ‘Roemernorm’ in 2015. Die norm, genoemd naar initiatiefnemer Emile Roemer van de SP, gaat uit van maximaal tien procent van de totale personeelskosten die aan externe inhuur mag worden besteed.
Sinds 2015 is de Roemernorm echter niet meer gehaald, zo schrijft de krant. In 2023 ging ruim vijftien procent van de personeelskosten op aan externe inhuur. In het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet staat dat de overheid weer aan de Roemernorm moet gaan voldoen.
Gerelateerd

Vrees voor stilstand na vertrek PVV uit kabinet
PVV-leider Geert Wilders heeft zijn steun voor de coalitie ingetrokken, waardoor het kabinet is gevallen. Het bedrijfsleven, belangengroepen en diverse maatschappelijke...

Dienst Toeslagen waarschuwt voor effect bezuinigingen op ambtenaren
De Dienst Toeslagen is bezorgd over de bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren op het ambtenarenapparaat bij de rijksoverheid.

Financieel Jaarverslag Rijk: Voorzichtigheid, ondanks goede cijfers
Nederland staat er financieel goed voor. Ondanks een lichte krimp in het eerste kwartaal groeide de Nederlandse economie in 2024 met een procent. De groei was sterker...

Rekenkamer ziet bij drie ministeries ernstige problemen in uitvoering van rijksbeleid
Ministers melden weinig resultaten van hun beleid en wat maatregelen bijdragen aan het halen van kabinetsdoelen, kan het parlement moeilijk volgen. De rijksoverheid...

Raad van State: Rijksuitgaven stijgen harder dan toegestaan door Europa
De recent bijgestelde rijksbegroting voldoet niet volledig aan de Europese begrotingsregels. De uitgaven stijgen op middellange termijn meer dan door de Europese...