Nieuws

Groothandel zet bijna zes procent minder om in eerste kwartaal 2024

In het eerste kwartaal van 2024 heeft de groothandel en handelsbemiddeling 5,8 procent minder omgezet dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzetontwikkeling was daarmee voor het vierde kwartaal op rij negatief.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. De groothandel in voedingsmiddelen was de enige branche waar de omzet steeg, in alle andere groothandelsbranches daalde de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar.

In de groothandel in industriemachines daalde de omzet met bijna 16 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook de omzet in de groothandel in ICT-apparatuur, overige gespecialiseerde, landbouwproducten en non-food nam af in het eerste kwartaal van 2024. 

Te weinig mensen

Aan het begin van het tweede kwartaal 2024 noemde 26,8 procent van de ondernemers in de groothandel en handelsbemiddeling onvoldoende vraag als belangrijkste belemmering in de bedrijfsvoering.

De meest genoemde belemmering is nog steeds een tekort aan arbeidskrachten (ruim 29 procent). Ruim 28 procent van de ondernemers zei geen belemmeringen te ervaren.

Bron: CBS  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.