Nieuws

Omzet zakelijke dienstverlening zwakt iets af

De omzet in de zakelijke dienstverlening is in het eerste kwartaal met 5,9 procent toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de accountancy steeg de omzet iets meer dan gemiddeld in de zakelijke dienstverlening.

Volgens het CBS gaat die omzet nu al drie jaar op rij omhoog, maar neemt de groei de laatste vier kwartalen wel af.

In de beveiligingsbranche was opnieuw sprake van de sterkste omzetstijging, met 18,2 procent. In het voorgaande kwartaal was dat 17,4 procent. Ook in de reisbranche nam de omzet flink toe, met 15,3 procent op jaarbasis, geholpen door het sterke herstel van het toerisme van de coronapandemie.

Sectoren

In de sector accountancy en administratie nam de omzet toe met 6,5 procent. Bij de IT-dienstverleners was de omzet 4,8 procent hoger, de kleinste groei in drie jaar tijd.

De uitzendbranche zette 2,9 procent meer om, vergeleken met het eerste kwartaal een jaar eerder. De omzetgroei van het reclamewezen bleef vergeleken met de andere branches met 2,1 procent iets achter, maar de omzet stijgt inmiddels wel al sinds het tweede kwartaal van 2021. 

Ondernemersvertrouwen negatief

Het ondernemersvertrouwen in de zakelijke dienstverlening is aan het begin van het tweede kwartaal van 2024 afgenomen tot min 1. Dat is iets lager dan bij de start van het eerste kwartaal van 2024 (1,6), aldus het statistiekbureau.

Zakelijke dienstverleners waren iets minder negatief over het economisch klimaat in de afgelopen drie maanden en een stuk minder positief over het economisch klimaat in de komende drie maanden.

In vrijwel alle Nederlandse bedrijfstakken was het ondernemersvertrouwen aan het begin van het tweede kwartaal van 2024 negatief.

Bron: ANP/CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.