Nieuws

Oud-NIVRA-voorzitter Hans Burggraaff overleden

Op de zeer hoge leeftijd van 104 jaar is op 19 juni jl. de heer J.A. (Hans) Burggraaff overleden. Hij was in 1977 en 1978 voorzitter van het Nederlands Instituut van Registeraccountants (NIVRA), een van de twee rechtsvoorgangers van de NBA.

Hans Burggraaff behaalde in januari 1945, op 24-jarige leeftijd, het accountantsdiploma. Hij ging na de oorlog aan het werk bij het toenmalige accountantskantoor Preijer & De Haan, dat destijds ook al actief was op het terrein van organisatieadvies. Voor dit kantoor werkte Burggraaff onder meer tien jaar in Indonesiƫ. Het kantoor ging later op in Dijker & Doornbos, dat in 1990 onderdeel werd van Coopers & Lybrand en daarna PriceWaterhouseCoopers ging heten; anno nu PwC.

Hans Burggraaff

Burggraaf bekleedde al vanaf 1960 tal van functies binnen zowel de Nederlandse beroepsorganisatie als in de accountancy, nationaal en internationaal. Na zijn voorzitterschap van het NIVRA werd hij in internationaal verband lid en daarna voorzitter (1980-1982) van het toenmalige International Accounting Standards Committee (IASC).

Ook vervulde hij rollen binnen het toenmalige onderwijsbureau en het examenbureau van het NIVRA, was hij actief binnen de Ondernemingskamer en was hij redactielid van het Maandblad voor Accountancy en Bedrijfshuishoudkunde (MAB).

Verwachtingskloof

Burggraaff liet zich regelmatig horen in tal van publicaties over het beroep, zoals over de rechtsvorm van accountantskantoren, waarover hij in 1947 publiceerde in het MAB. Begin jaren zeventig kwam hij daarop terug, te midden van een discussie over de gedragscode voor accountants.

Ook uitte Burggraaff zich in de aanloop naar zijn NIVRA-voorzitterschap over het invoeren van standaarden voor de accountantscontrole. Al in 1974 benoemde hij het risico dat een weigering om Limpergs 'leer van het gewekte vertrouwen' te vertalen naar expliciete controle-eisen, kon leiden tot teleurstelling bij gebruikers van de accountantsverklaring. Later werd dit bekend als het begrip 'verwachtingskloof'. "Accounting is an art, not a science", zo stelde hij eens bij een internationale bijeenkomst.

Kwaliteit

Als NIVRA-voorzitter maakte Burggraaff zich onder meer sterk voor invoering van de permanente educatie voor accountants, al was dat destijds nog in de vorm van een aanbeveling en niet als verordening.

Ook na zijn NIVRA-voorzitterschap en zijn rol binnen de IASC bleef hij zich inzetten voor de kwaliteit van het beroep. Hij noemde het in 1987  "onthutsend" dat er "in de tachtiger jaren blijkbaar nog steeds controles worden verricht die van geen kant deugen".

Het accountantsberoep en de ontwikkeling daarvan speelden een grote rol in zijn hele leven. Hij hield nog altijd contact met vrienden uit zijn werkzame periode en bleef "geliefd en scherp tot aan de laatste dag", aldus zijn familie.

Hans Burggraaff was Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij was al sinds 1993 weduwnaar van Henny Burggraaff-de Vries. Op vrijdag 28 juni wordt hij begraven in Bussum. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.