Nieuws

Oud-president Europese Investeringsbank verdacht van corruptie

Het Europees Openbaar Ministerie heeft een corruptieonderzoek ingesteld naar de vorige baas van de Europese Investeringsbank (EIB). De per 1 januari 2024 afgetreden Werner Hoyer heeft een te royale vertrekregeling voor een EIB-medewerker goedgekeurd.

Dat meldt de Financial Times. De Duitse oud-president van de investeringsbank wordt verdacht van corruptie, misbruik van zijn positie en de verkeerde besteding van EU-gelden, bevestigen EU-bronnen. De tweede verdachte in het onderzoek werkt ook niet meer voor de EIB. Mogelijk gaat het om de ontvanger van de gewraakte vertrekpremie. Het Europees Openbaar Ministerie (EPPO) wil niet zeggen om welke personen het gaat.

'Absurd en ongegrond'

De 72-jarige econoom Hoyer was gedurende twaalf jaar de hoogste baas van de EIB, die namens de EU honderden miljarden investeert. Hij is begin dit jaar opgevolgd door de Spaanse Nadia Calviño. Hoyer ontkent de verdenkingen tegenover de Financial Times stellig. Die zouden "gewoonweg absurd en ongegrond" zijn. Hij werkt naar eigen zeggen volledig mee met het onderzoek.

EPPO kwam in actie na een melding van de Europese fraudebestrijdingsdienst OLAF, laat het weten. De EIB heeft de onschendbaarheid van de twee personen opgeheven, zodat de aanklager zijn werk kan doen. Ook mag EPPO onderzoek doen in EIB-gebouwen en -archieven.

Bron: ANP/FT

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.