Nieuws

Toerist is deze zomer fors duurder uit

Toeristen moeten deze zomer rekenen op fors hogere prijzen voor hotels en vliegtickets. De reislust is wereldwijd zo groot dat prijzen steeds verder worden opgedreven. Het herstel van de internationale toerismesector zal nog dit jaar het niveau van voor corona overtreffen.

In 2023 reisden maar liefst 1,3 miljard mensen internationaal, een stijging van 33 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Allianz Trade. "De reislust van consumenten wordt alleen maar groter, tegelijkertijd kampen veel luchtvaartmaatschappijen met een tekort aan vliegtuigen, arbeidskrachten en reserveonderdelen. Dan kunnen prijzen alleen maar omhoog", aldus Johan Geeroms van Allianz Trade.

Europa profiteert volop meer van de hausse in het toerisme. Geeroms wijst op 'extraatjes' als de Olympische Spelen in Frankrijk en het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland. "De prijsstijging van de vliegtickets gaat veel harder dan de inflatie, maar dat lijkt de consument niet te deren. Men is bereid de hogere prijzen te accepteren."

Van vliegschaamte is volgens Geeroms weinig te merken. "Er lijkt sprake van toenemende 'klimaat-moeheid'. Alsof steeds meer mensen zich afkeren van de overload aan klimaatinformatie. De mensen hebben ook andere zorgen aan hun hoofd; de energieprijzen, de voedselinflatie, de oorlog in onze achtertuin."

Vooruitzichten luchtvaart

Luchtvaartmaatschappijen kampen met capaciteitsbeperkingen, grotendeels door knelpunten in de toeleveringsketen sinds de pandemie en aanhoudende veiligheidsproblemen bij Boeing. Bovendien proberen luchtvaartmaatschappijen hun CO2-uitstoot te verminderen door oude vliegtuigen uit de vloot te verwijderen, wat de capaciteit verder beperkt. De gemiddelde leeftijd waarop vliegtuigen uit de markt worden genomen is gedaald van 27 jaar vóór de pandemie naar 23 jaar in 2023.

De totale omzetgroei van de mondiale luchtvaartsector schat Allianz Trade dit jaar op ongeveer 6,5 procent. De luchtvaart is daarmee de enige sector waarvan het herstel na corona geen terugval laat zien.

De totaalomzet van 967 miljard dollar komt fors hoger uit dan de 838 miljard dollar in 2019 (het pre-pandemische niveau). Volgens de International Air Transport Association (IATA) komt de nettowinst voor de sector dit jaar uit op 30,5 miljard dollar. Dat is duidelijk hoger dan de 27,4 miljard dollar voor 2023.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.