Nieuws

Ziekteverzuim kostte Nederlandse economie vorig jaar 23,3 miljard

Ziekteverzuim kostte de Nederlandse economie vorig jaar 23,3 miljard euro. Dat is bijna 2 miljard minder dan in 2022. Het ziekteverzuim is in 2023 iets gedaald tot 5,3 procent.

Dat becijferen verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), uitkeringsinstantie UWV en onderzoeksinstituut TNO. In 2022 bereikte het ziekteverzuim nog een recordhoogte. Werknemers waren in 2023 gemiddeld iets minder lang ziek, na een jarenlange stijging van de verzuimduur.

NN stelt in een nieuw trendrapport dat werknemers gemiddeld iets meer dan acht werkdagen ziek waren, bijna een werkdag minder dan in 2022. De verzekeraar meldt tegelijk dat het aandeel verzuim door mentale klachten blijft groeien. Vorig jaar kwam het uit op 8,3 procent, vergeleken met 7,6 procent in 2022.

Zieke jongeren

Jonge werknemers tussen 25 en 35 jaar melden zich vaker langdurig ziek dan een jaar eerder. NN noemt de stijging "zorgwekkend". Ruim een kwart van de langdurig zieke jongeren heeft last van burn-outklachten. Zij ervaren volgens NN stress door prestatiedruk, sociale druk, financiële onzekerheid en mantelzorg.

Dit heeft geleid tot flink meer aanvragen voor WIA-uitkeringen door mensen die door ziekte minder kunnen werken. Het aantal mensen dat zo'n uitkering aanvroeg, steeg in 2023 met 11.000 naar ruim 84.000.

Volgens het CBS zijn er meer jongeren en jongvolwassenen met psychische klachten dan voor de coronacrisis. Van de 18- tot 25-jarigen kampte in 2023 24 procent van de vrouwen en 14 procent van de mannen met psychische klachten.

Minder griepmeldingen

Er kwamen vorig jaar minder ziekmeldingen binnen van werknemers met griep of verkoudheid. NN stelt dat meer dan de helft van de werknemers met griep doorwerkte. Zeven op de tien mensen werkten dan thuis als dat kon.

Ook meldden mensen zich vaak niet ziek als ze verhoging of koorts hadden. Vooral jongeren en voltijdwerkende jonge ouders deden dit volgens de verzekeraar om drukte op het werk, de verwachting van hun leidinggevende of hun eigen verantwoordelijkheidsgevoel.

Bron: ANP/CBS/NN

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.