Nieuws

Consumenten geven meer uit aan goederen en diensten

Consumenten hebben in mei meer goederen en diensten gekocht dan een jaar eerder. De totale consumptie van huishoudens lag in mei 0,2 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Aan diensten, zoals openbaar vervoer, communicatie, recreatie, cultuur en horeca, gaven consumenten 0,7 procent meer uit. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft uit van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens.

Consumenten schaften 3,4 procent meer duurzame goederen aan dan een jaar geleden. Ze kochten onder andere meer kleding, elektrische apparaten, schoenen en spullen voor de woning.

Minder

Er werden echter veel minder auto's gekocht. Verder werd in mei 1,9 procent minder besteed aan voedings- en genotmiddelen dan in mei 2023. Huishoudens verbruikten ook 5,4 procent minder overige goederen, zoals energie en motorbrandstoffen. Dat kwam doordat mei minder koud was dan mei vorig jaar.

De consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen.

Het CBS merkt daarbij op dat de omstandigheden voor de consumptie in juni iets gunstiger waren dan in mei. Dat komt vooral door de grotere stijging van de aandelenkoersen en de prijsstijging van bestaande koopwoningen.

Inflatie

Het statistiekbureau meldt tegelijk ook dat consumentengoederen en -diensten in juni 3,2 procent duurder waren dan een jaar eerder. In mei was de inflatie 2,7 procent. Het inflatiecijfer van juni is hetzelfde als bij een snelle raming die begin juli werd gepubliceerd.

Met name de hogere prijzen voor tabak zorgden voor een stijging van de inflatie. In juni was tabak 30,9 procent duurder dan vorig jaar, in mei was de stijging 22,0 procent. Per 1 april 2024 zijn de accijnzen op tabak fors verhoogd.

Bron: ANP/CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.