Nieuws

NBA past sanctie-Alert 45 opnieuw aan

De NBA past de bekende 'sanctie-Alert' 45 opnieuw aan. Accountants mogen nog iets langer diensten verlenen aan in Rusland gevestigde bedrijven, waarover Europese organisaties eigendom of zeggenschap hebben.

Sinds juni 2022 geldt een algeheel verbod op het verlenen van accountantsdiensten aan in Rusland gevestigde organisaties. Voor accountants die diensten leverden aan Russische organisaties met een eigenaar in de EU werd echter nog een uitzondering gemaakt.

Door verdere aanscherping van het sanctiebeleid zou die ontheffing vanaf 20 juni jl. moeten uitfaseren. Dat werd bepaald bij de invoering van het twaalfde sanctiepakket in het kader van de Russische inval in Oekraïne.

Eind september

Inmiddels is die datum voor uitfasering van eind juni opgeschoven naar 30 september 2024. De uitzonderingsmogelijkheid blijft volgens de EU-verordening nog van kracht tot die datum. De NBA past daarom Alert 45 opnieuw aan, zoals dat op basis van actuele ontwikkelingen al meerdere keren is gedaan sinds de eerste publicatie ervan in het voorjaar van 2022.

De beroepsorganisatie zal ook de tekst over Nederlandse entiteiten met een Russische moeder (paragraaf 3.2.3) verduidelijken. Dat gebeurt mede vanwege vragen die hierover ontvangen zijn.

NBA Alert 45 is beschikbaar via de website van de NBA.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.