Nieuws

Overheid en bedrijven betalen miljarden te veel voor inhuur externen

De Rijksoverheid en het bedrijfsleven in Nederland betalen jaarlijks miljarden euro's te veel voor de inhuur van externe professionals. Organisaties baseren de tarieven voor externen op de salarisschalen van vaste medewerkers, in plaats van op de actuele marktprijzen voor zzp'ers en gedetacheerden.

Bedrijven hanteren hiervoor veelal een vaste ophoogfactor van 1,6 tot 2 keer het salaris van een vergelijkbare vaste medewerker.

Omdat salarissen doorgaans stijgen en zelden dalen, stijgen de tarieven voor externen door deze koppeling automatisch mee, terwijl de tarieven in de markt op dit moment stagneren of zelfs dalen. Dat meldt marktonderzoeker Intelligence Group.

Dure cappuccino

"De koppeling van inhuurtarieven aan loon- en functiegebouwen is onwenselijk en inefficiënt. Het haalt de concurrentieprikkel uit de markt en zorgt ervoor dat honderden met name grote werkgevers een dure cappuccino per ingehuurd uur te veel betalen", aldus topman Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group. "Alleen al bij de Rijksoverheid gaat het om 200 miljoen euro per jaar dat te veel wordt betaald, oftewel 10,50 euro per gedeclareerd uur."

Loskoppelen

Zonder ingrijpen dreigen de extra kosten voor de Rijksoverheid de komende vier jaar op te lopen tot ongeveer 1 miljard euro. Intelligence Group adviseert de inhuurtarieven direct los te koppelen van het loon- en functiegebouw en gebruik te maken van marktconforme tarieven.

In het nieuwe coalitieakkoord staat dat het kabinet 22 procent wil inkrimpen op het ambtenarenapparaat en de inhuur van externen. Het betalen van marktconforme tarieven lijkt echter nog geen onderdeel van de beoogde bezuinigingsmaatregelen.

Bron: ANP/IG

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.