Nieuws

Pheijffer: Nieuwe minister moet letten op private equity bij accountants

De nieuwe minister van Financiën is via een introductiedossier door zijn ambtenaren bijgepraat over relevante onderwerpen. Maar de aandacht daarin voor het accountantsdossier is beperkt en de opkomst van private equity wordt niet genoemd. Slechte zaak, wat Marcel Pheijffer betreft.

“Te weinig”, noemt Pheijffer in zijn column in het FD de twee bladzijden die in het 289 pagina’s tellende introductiedossier voor Eelco Heinen, de nieuwe minister van Financiën, worden besteed aan het accountantsdossier.

Het “kernprobleem” van de accountantssector wordt gelukkig wel benoemd, aldus Pheijffer: het moeten dienen van het publiek belang door kantoren die tegelijk private omzet- en winstgedreven ondernemingen zijn.

Monopolie

Hij is het met collega-hoogleraar Ruud Vergoossen eens dat het geven van zekerheid bij duurzaamheidsrapportages niet exclusief aan accountants voorbehouden zou moeten zijn.

De eerste berichten over accountants die “hun monopoliepositie in de prijsonderhandelingen reeds handig uitmelken” hebben Pheijffer al bereikt. Dat voelt als een “beloning” voor de sector, meent hij, “zelfs na een periode van kwaliteitsgebreken en beschamende examenfraude”.

Private equity

Pheijffer mist in het introductiedossier met name een passage over de snelle opkomst van private investeerders in de accountancy. “Private equity wordt gedreven door schaalvergroting, efficiencywinst en multipliereffecten. Het is daarom de vraag of private equity de kwaliteitsimpuls is die de sector behoeft.” 

De onafhankelijkheid kan in het geding zijn als private equity-organisaties, “die een kerstboom aan ondernemingen bestieren”, deze laten controleren door aan hen gelieerde accountantskantoren. “Een deel van die kerstboom kunnen organisaties zijn met grote risico’s, vanwege bijvoorbeeld witwassen, sanctieregelgeving en duurzaamheid.”

Pheijffer roept accountants op alert te zijn op mogelijke risico’s. Ook toezichthouder AFM volgt de ontwikkelingen rondom private equity in de sector zorgvuldig, benadrukt hij.

Zijn advies aan de minister: “Houd de accountancysector in de gaten, maak de monopoliepositie niet nóg sterker door het exclusief maken van duurzaamheidsverslaggeving, schenk aandacht aan de opkomst van private equity in de accountancysector en geef de AFM meer middelen voor datagedreven toezicht.”

FD: ‘Accountancy verdient aandacht nieuwe minister’

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.