Britse miljoenenboete voor PwC om niet melden van vermoedens van fraude
De Britse PwC-organisatie heeft een boete gekregen van 15 miljoen pond, omdat het kantoor naliet verdenkingen van fraude bij opdrachtgever LCF te melden bij de financieel toezichthouder FCA.
PwC deed in 2016 de accountantscontrole van investeringsfirma London Capital & Finance (LCF). Bij de controle van de jaarrekening kwamen veel onregelmatigheden aan het licht, die bij het kantoor vermoedens van fraude voedden. Maar PwC meldde dat toen niet aan de Britse financiële toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA), hoewel dat verplicht is.
PwC beoordeelde volgens berichtgeving van de FCA de audit van LCF destijds als "zeer complex", waardoor de controle aanzienlijk meer tijd vroeg dan gedacht. Ook kreeg het kantoor te maken met een bestuurder die zich agressief opstelde naar de accountant en onjuiste en onvolledige controle-informatie verstrekte.
Rode vlaggen
Toch oordeelde PwC uiteindelijk dat de cijfers van LCF over 2016 in orde waren. Evengoed had de accountant een melding van de eerdere twijfels moeten doen bij de FCA, zo stelt de toezichthouder. Er waren genoeg ‘rode vlaggen’ voor de accountant om op aan te slaan, meent de waakhond. Het is voor het eerst dat de FCA een accountantsorganisatie beboet.
London Capital & Finance viel in 2019 om, na zich in marketinguitingen schuldig te hebben gemaakt aan misleiding van duizenden beleggers. Uiteindelijk bleven zo’n elfduizend klanten achter met verliezen van in totaal 237 miljoen pond.
De FCA zelf werd in de nasleep van het schandaal bekritiseerd vanwege te weinig krachtig optreden. Volgens PwC heeft de FCA wel erkend dat de fouten van de accountant niet met opzet zijn gemaakt. Het Britse Serious Fraud Office doet inmiddels onderzoek naar mogelijke crimineel handelen door LCF.
Berisping Baker Tilly-memberfirm
De FCA meldt naast de miljoenenboete voor PwC ook een berisping te hebben opgelegd aan Macintyre Hudson LLP, een Brits kantoor dat onderdeel is van Baker Tilly International. Het kantoor zou tekort zijn geschoten bij het opstellen van rapportages van verschillende cliënten in de periode 2015-2019, aldus de FCA.
Ook in dit geval heeft de accountant verzuimd om de toezichthouder op de hoogte te stellen van bij de gecontroleerde bedrijven geconstateerde overtredingen. De FCA benadrukt de meerwaarde van accountants bij het opstellen van betrouwbare informatie, maar vindt een berisping hier genoeg.
Gerelateerd
NBA consulteert Handreiking 1153 over frauderisicoanalyse
De NBA presenteert de nieuwe Handreiking 1153, die ingaat op frauderisicoanalyse. In deze praktijkhandreiking wordt uitgelegd wat van de controlerende accountant...
Hervorming auditsector VK weer op de agenda na King’s Speech
De hervorming van de auditprofessie staat weer op de agenda in het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit de Britse variant van de troonrede, de King's Speech. Prioriteit...
Accountant in business moet voorop lopen in de strijd tegen corruptie
Accountants in business moeten een voortrekkersrol vervullen bij het bestrijden van corruptie. Maar dat vraagt om een geïntegreerde aanpak.
Corruptie is een vorm van fraude
Marcel Pheijffer is blij met de keus die de NBA heeft gemaakt bij het opstellen van een praktijkhandreiking over corruptie en de rol van de accountant.
NBA publiceert nieuwe versie van Handreiking 1137 over corruptie
De NBA publiceert een nieuwe versie van Handreiking 1137, over werkzaamheden van de accountant rondom corruptie. De nieuwe versie biedt handvatten om corruptierisico's...