Accountant moet bij pensioentransitie kijken naar datakwaliteit en omzetting naar nieuw stelsel
Bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel zijn wettelijk bij de externe accountant twee specifieke rollen belegd. De accountant moet kijken naar de datakwaliteit van de deelnemersgegevens. Ook voegt de accountant zekerheid toe bij de controle van de omzetting van het oude in het nieuwe stelsel.
Dat staat in een nieuwe Publieke Managementletter (PML), die de Signaleringsraad van de NBA heeft gepubliceerd over de bijdrage van de accountant aan een beheerste transitie naar het nieuwe pensioenstelsel.
De Signaleringsraad wil met de publicatie duidelijk maken welke zekerheid gegeven gaat worden en wat het publiek wel en niet mag verwachten van de accountant. De externe accountant rekent geen individuele deelnemersgegevens na, benadrukt de raad.
Wel moet de accountant vaststellen dat alle stappen van het door de pensioensector opstelde 'raamwerk Kader Datakwaliteit' adequaat zijn uitgevoerd en vastgelegd door het pensioenfonds.
Nieuwe stelsel
Het huidige pensioenstelsel maakt plaats voor een nieuw stelsel, waarbij alle pensioenregelingen uiterlijk op 1 januari 2028 aan de nieuwe regels dienen te voldoen.
De omvang en complexiteit van de pensioentransitie is nauwelijks te onderschatten en het tijdspad tot 1 januari 2028 is uitdagend, aldus de uitgave. IT-systemen worden opnieuw ingericht, individuele pensioenafspraken veranderen. Dat maakt de behoefte aan een accountant die kijkt of de regels wel juist worden toegepast nog groter.
In de pensioentransitie, bij het invaren naar het nieuwe stelsel, biedt de externe accountant zekerheid, omdat deze met een onafhankelijke blik naar de transitie kijkt, zo stelt de Signaleringsraad van de NBA.
Dat doen accountants niet alleen, maar in nauwe samenwerking met betrokken partijen. Van pensioenfondsen en hun uitvoerders tot in- en externe toezichthouders en uiteraard deelnemers via hun verantwoordingsorgaan.
Gerelateerd
Bijna een op tien AOW'ers had vorig jaar betaald werk
Bijna een op de tien AOW'ers had in 2023 betaald werk. Dat jaar bereikten werkenden de AOW-leeftijd als ze 66 jaar en tien maanden waren, maar ondanks dat hadden...
Nibud bezorgd over onbekendheid nieuwe pensioenstelsel
Een groot deel van de Nederlanders is nog onbekend met de veranderingen die op komst zijn voor hun pensioen, door de invoering van het nieuwe pensioenstelsel. Het...
DNB: vertrouwen huishoudens in financiële instellingen stabiel
Het vertrouwen van Nederlandse huishoudens in financiële instellingen zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen is het afgelopen jaar stabiel gebleven. Dat meldt...
Flink deel transitieplannen pensioenstelsel is klaar
Pensioenfondsen hebben al een flink deel van hun transitieplannen opgesteld, zegt werkgeversvereniging AWVN. De plannen moeten duidelijk maken wat de overgang van...
Grote pensioenfondsen staan er beter voor dan paar maanden terug
De grote pensioenfondsen hebben een goed eerste kwartaal achter de rug. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en de metaalfondsen PME en...