Ministerraad stemt in met voorstel voor uitvoering Europese Data Act
De ministerraad heeft besloten om het wetsvoorstel voor de Nederlandse uitvoeringswetgeving van de Europese Data Act voor advies naar de Raad van State te zenden. De ministerraad stemde in met een wetsvoorstel van minister Beljaarts van Economische Zaken hierover.
Vanaf september 2025 gelden in de Europese Unie grensoverschrijdende wettelijke afspraken, waardoor meer consumenten en bedrijven kunnen profiteren van de waarde van data. De Data Act moet meer grip op gegevens geven, bijvoorbeeld als het gaat om toegang tot en gebruik van digitale data uit slimme apparaten zoals speakers, thermosstaten en industriële machines.
Overstappen
De nieuwe Europese wet moet consumenten en bedrijven meer zeggenschap geven. Ook kunnen ze makkelijker overstappen tussen clouddiensten en de diensten van verschillende cloudaanbieders met elkaar verbinden.
De Data Act legt ook spelregels vast voor het delen van data, zoals een redelijke vergoeding aan bedrijven voor het beschikbaar stellen van data, goede geschillenbeslechting en de aanpak van eventuele oneerlijke contractvoorwaarden.
Volgens minister Beljaarts is het goed dat er standaarden komen voor “een eerlijke en beter werkende data-economie”. Consumenten en bedrijven beschikken nu nog niet over hun eigen gegevens en kunnen deze ook niet naar eigen inzicht delen, stelt hij. “Ik wil dat wel mogelijk maken. Bovendien ben ik voorstander van voldoende concurrentie tussen bedrijven en meer ruimte voor innovatie.”
Webinar
Het ministerie van Economische Zaken organiseert op donderdag 12 september aanstaande een webinar over de impact van de Data Act. Inhoudelijke en juridische experts van het ministerie gaan daarin samen met toezichthouders, zoals de Autoriteit Consument & Markt (ACM), in op de nieuwe regels voor toegang tot data uit slimme apparaten en het overstappen tussen clouddiensten.
Na ontvangst van het advies van de Raad van State zal het wetsvoorstel voor de uitvoering van de Europese Data Act worden behandeld in de Tweede en Eerste Kamer.
De Data Act gaat naar verwachting binnen de Europese Unie in op 12 september 2025. Het grootste deel van de regels uit de wet is dan direct van toepassing.
Gerelateerd
Nieuwe Europarlementariërs hebben soms forse bijverdiensten
Een derde van de nieuw benoemde Europarlementariërs heeft naast hun salaris bijverdiensten van ruim 120.000 euro per jaar, blijkt uit onderzoek van BNR Nieuwsradio....
Coney Minds start website over AI, machine learning en data-analyse
Accountantskantoor Coney Minds lanceert TheDataConnection, een website die ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), machine learning en data-analyse...
Staatsschulden eurolanden lopen verder op
De staatsschulden van de eurolanden zijn in het eerste kwartaal van dit jaar verder opgelopen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2023, meldt het Europese...
Belgische accountant kritisch over wegenonderhoud
Het Belgische wegennet behoort tot de slechtste van Europa. Volgens een Belgische accountant komt dat, omdat de overheid bij het wegenonderhoud alleen kijkt naar...
EU veel te ambitieus rond groene waterstof, vindt Europese Rekenkamer
De Europese Commissie heeft "veel te ambitieuze" doelstellingen voor de productie en invoer van hernieuwbare, ofwel groene waterstof en moet haar waterstofstrategie...