ABN Amro verwacht flinke toename faillissementen in horeca
Het aantal faillissementen van restaurants en andere eetgelegenheden loopt dit jaar waarschijnlijk op tot een recordhoogte, denken deskundigen van ABN AMRO. Zij rekenen dit jaar op ongeveer 450 bankroeten in de sector in Nederland. Dat zou neerkomen op een ruime verdubbeling ten opzichte van 2023. Over heel 2024 zijn nog geen cijfers beschikbaar.
"Waar de Nederlandse horeca goed leek te herstellen na de pandemie, stapelen de problemen zich opnieuw op", merken de kenners op. Ze spreken van een combinatie van stijgende kosten, dalende marges en oplopende schulden. Inflatie, hogere energiekosten en stijgende huur- en loonkosten maken het steeds lastiger voor ondernemers om er financieel uit te komen. Wat ook zou kunnen meespelen is de concurrentie van supermarkten die steeds meer luxe kant-en-klare producten aanbieden.
Vooral kleinere horecabedrijven, met vijf tot vijftig medewerkers, hebben vaker te maken met problematische schulden, komt verder naar voren in de analyse. Daarnaast lijken ondernemers in de branche het lastiger te hebben in kleinere steden met een relatief hoge winkelleegstand, zoals Hengelo en Helmond.
Pannenkoekenrestaurants
In de studie, waarvoor is samengewerkt met Hotelschool The Hague, wordt ook gewezen op de verschillen in het soort horecabedrijven. Zo blijven pannenkoekenrestaurants vrij stabiel in aantal, waarschijnlijk dankzij gunstige locaties en een hoge arbeidsproductiviteit. Bezorgrestaurants maken daarnaast al een aantal jaar een sterke groei door.
"De Nederlandse horecasector staat voor een belangrijke uitdaging", concluderen de deskundigen. Maar het zou wel mogelijk zijn om de crisis te boven te komen, onder meer door in te spelen op veranderende consumentenbehoeften en door te investeren in digitalisering. Bij dat laatste denken de kenners bijvoorbeeld aan software voor voorraadbeheer. Zo kan technologie helpen bij het verminderen van voedselverspilling en daarmee het verlagen van kosten.
ING meldt dat de vooruitzichten voor de horeca dit jaar "gematigd positief" zijn, met een verwachte groei van het volume van 3 procent. "Dankzij een verbeterde koopkracht geeft de consument dit jaar weer meer uit in de horeca dan in 2024 het geval was." De prijzen in de horeca stijgen volgens ING dit jaar naar verwachting met gemiddeld 5 procent. Vorig jaar deden consumenten het nog rustiger aan met de bestedingen door onder meer de hogere prijzen. Ook ING verwacht dat het aantal faillissementen in de horeca oploopt.
Bron: ANP
Gerelateerd

Aantal faillissementen neemt flink af in juli
Het aantal faillissementen is in juli flink afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gingen vorige maand 299 bedrijven failliet. Dat zijn...

Meer dan tienduizend hotels doen mee met massaclaim tegen Booking.com
Meer dan tienduizend hotels in Europa hebben zich aangesloten bij een massaclaim tegen Booking.com. Ze eisen compensatie voor vermeende schade, door eerdere clausules...

ING verwacht hogere prijzen en veel faillissementen in horeca
De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 5 procent. Dat meldt ING in een nieuw rapport over de sector.

Minder bedrijven failliet in april
Het aantal faillissementen nam in april af. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 331 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn 31...

Duizenden bedrijven mogelijk alsnog failliet door coronaschulden
Circa dertig- tot veertigduizend bedrijven zullen door coronaschulden alsnog failliet gaan. Daarvoor vreest het Instituut voor het midden- en kleinbedrijf (IMK)....