EU gaat doelen voor microchips niet halen
De Europese Unie slaagt er waarschijnlijk niet in om in 2030 een vijfde van de wereldwijde markt voor microchips voor haar rekening te nemen. Dat concludeert de Europese Rekenkamer (ERK) in een nieuw rapport.
Volgens de ERK is de EU-strategie voor de microchipsector "dringend aan een reality check toe". De Europese Commissie heeft vooruitgang geboekt bij het produceren van meer en betere microchips. Maar het streefdoel van een aandeel van 20 procent lijkt vooral een stip op de horizon, stelt Annemie Turtelboom van het ERK. "Om het namelijk te halen, zouden we onze productiecapaciteit tegen 2030 ongeveer moeten verviervoudigen. Met ons huidige tempo zal het nog lang duren voordat we dit doel bereiken."
Tot 2030 maakt de EU 86 miljard euro vrij onder de zogeheten Chips Act, waarvan 4,5 miljard via de Commissie. "Ter vergelijking: de grootste fabrikanten ter wereld hebben 405 miljard euro aan investeringen begroot voor een periode van slechts drie jaar, van 2020 tot 2023. De financiële kracht van de Chips Act is daar dus niets bij", zegt de rekenkamer.
Snel evoluerende sector
Chipproductie is een "snel evoluerende sector met hevige geopolitieke concurrentie", zegt Turtelboom. De invoer van grondstoffen, hoge energiekosten en geschoolde werknemers vormen verder ook een uitdaging voor het concurrentievermogen van de EU-chipsector.
Bovendien bestaat de sector in de EU vooral uit grote ondernemingen. "De annulering, vertraging of mislukking van één enkel project kan daarom al een aanzienlijke impact hebben", ziet de ERK. De rekenkamer acht het dan ook onwaarschijnlijk dat het EU-aandeel in de microchipsmarkt de komende jaren sterk zal toenemen.
De Chips Act, die in februari 2022 werd ingevoerd, wordt volgend jaar geëvalueerd en mogelijk aangepast.
Bron: ANP/ERK
Gerelateerd

Knot: onafhankelijkheid centrale banken eurozone niet onder druk
President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich geen zorgen over de onafhankelijkheid van centrale banken in de eurozone.

Euronext wil Europese defensiesector helpen bij ophalen van kapitaal
Euronext, het bedrijf achter de beurzen in onder andere Amsterdam, Parijs, Milaan en Brussel, wil de Europese defensiesector helpen bij het ophalen van kapitaal...

Europees Parlement wil na 2027 hoger budget voor de EU
Het Europees Parlement wil dat er meer geld beschikbaar komt in de nieuwe meerjarenbegroting 2028-2034 voor de Europese Unie. Dat is nodig om als Europa het hoofd...

Europese Rekenkamer hekelt financiering ngo's door Europese Commissie
De Europese Rekenkamer oordeelt hard over de financiering van ngo's door de Europese Commissie. Die is onvoldoende transparant, onnauwkeurig en onvolledig. Ook maakt...

Europese Commissie wil dat EU-landen deel begroting strategisch uitgeven
De Europese Commissie wil dat lidstaten het geld uit het zogeheten cohesiebeleid, goed voor een derde van de EU-begroting, strategischer gaan inzetten. Het geld...