Opinie

Ben ik nou zo dom?

Onlangs heb ik de belangrijkste openbaring als accountant gehad. In business welteverstaan. Dat is een belangrijke toevoeging, zal straks blijken. Ik ben op 13 oktober 2016 naar het Nemacc-symposium geweest.

Voor degenen onder u die daarmee niet bekend zijn: Nemacc is een samenwerkingsverband tussen de NBA en de Erasmus universiteit. Nemacc is specifiek gericht op mkb-accountants. Dat het symposium succesvol is blijkt: vijfhonderd aanwezigen in de zaal en goede sprekers. Als (vermoedelijk) enige accountant in business voelde ik me in eerste instantie eenzaam, maar het bleek de meest leerzame ervaring te zijn.

Het onderwerp: vastgoedwaardering. Het leek mij een boeiend onderwerp; ik werk bij een bank. Voor een bank, zo zal u niet verbazen, is vastgoedwaardering van groot belang in geval van een lening. Is er een onderdekking? Lopen we een kredietrisico?

Gelukkig is er de jaarrekening. Die is namelijk opgesteld voor stakeholders en zou antwoord moeten bieden op de vraag wat het onroerend goed nou eigenlijk waard is. Helaas. De waardering van onroerend goed, en dan met name de interpretatie ervan, is zo complex dat de hoogleraren in de zaal het kennelijk als enigen echt scherp hebben. We hebben toch ook waarderingsgrondslagen, dan moet u die als gebruiker maar goed lezen… En, werd er nog bij gezegd, "banken doen meestal hun eigen waardering" (die is tenminste begrijpelijk). 

Enkelen probeerden nog tevergeefs te challengen met "u heeft mij niet overtuigd". Er was helaas te weinig tijd om daar echt op in te gaan. De hoogleraren gingen vol enthousiasme verder.

En nu mijn openbaring: ik begreep er ook niks van. Het enige dat ik kon bedenken is dat ik er als gebruiker toch vanuit moet kunnen gaan dat als een pand voor een bepaald bedrag op de balans staat, het ook dat bedrag waard is. Uhhh ja, maar vanuit wiens perspectief? Dat van de accountants die op welhaast filosofische wijze de "waarheid" willen weergeven, of vanuit het perspectief van de gebruiker van de jaarrekening, die het gewoon direct moet kunnen snappen. Ik denk dat dit HET probleem is van het accountantsberoep. Niemand begrijpt de cijfers, behalve wellicht de controlerend accountants.

Om als beroepsgroep te overleven, en daarmee bedoel ik meer dan de digitale slag die het beroep zoals we dat nu kennen welhaast overbodig gaat maken, zal er ook iets moeten veranderen in de belevingswereld. Accountants zijn er voor het maatschappelijk verkeer en niet andersom.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 169 29 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.