Opinie

Kinderdroom

Als ik later groot ben word ik… Ik heb de stukken er nog eens op nageslagen en uit de welbekende vriendenboekjes blijkt dat ik advocaat wilde worden. Waarom ik toen dacht dat de advocatuur interessanter was dan president, astronaut of toch op zijn minst prinses, weet ik ook niet. Maar ik wilde in ieder geval geen accountant worden, nee… Wat is er veranderd?

Wat wilde je vroeger worden? Je zal als kind vast een spannend beroep in gedachten hebben gehad, een beroep dat tot de verbeelding sprak. Of misschien het beroep van je moeder of vader. Toen ik mijn dochter Sarah die vraag stelde antwoordde zij: 'Sarah'. Het moge duidelijk zijn: opties genoeg. Maar hoeveel kinderen hebben accountancy hoog op hun lijstje staan? Op mijn lijstje stond dat in ieder geval niet.

Daar kwam tijdens mijn middelbareschoolperiode verandering in. In 5 vwo om precies te zijn. Ik zat in de economieles toen er twee accountants namens PwC langskwamen. Ze vertelden over het accountantsberoep, het accountantskantoor, de combinatie van werk en studie. En ineens had ik het: ik word accountant!

Trots

Dus na het afronden van de middelbare school heb ik gesolliciteerd bij PwC. Hoe ik de toekomst zag, werd mij aldaar gevraagd. Partner worden leek mij wel wat.

Een en ander is (vooralsnog) anders gelopen. Op dit moment ben ik, naast tax auditor bij de Belastingdienst, namelijk alleen de (behoorlijk geweldige) partner van mijn echtgenoot. Maar wat ik toen al wel voor ogen had, en nu nog steeds heb, is die accountantstitel. De accountantstitel is de kroon op je werk; de lange weg van studie en praktijkopleiding. Het bewijs dat je accountantswaardig bent, professioneel, integer, een doorzetter.

En dat is het! Met welke reden of welk plan we ook zijn begonnen aan de accountantsopleiding, we wilden die accountantstitel. Die titel laat zien wat we waard zijn, daar mogen we trots op zijn.

En tegelijkertijd moeten we beseffen dat wij een belangrijke variabele zijn in de continue herwaardering van de titel. Ons gedrag en ons werk beïnvloeden de beeldvorming over accountants. Dat maakt dat wij een gedeeld belang en een gedeelde verantwoordelijkheid hebben, in welke functie wij uiteindelijk ook belanden.

Wat maakt ons sterk?

Teamwerk. En dan klinkt het cliché, maar we moeten de handen ineen slaan. Samen maken wij de accountant, wij zijn de intrinsieke waarde van de accountantstitel. En wie weet schrijven kinderen in de toekomst en masse in hun vriendenboekjes: later als ik groot ben word ik accountant.

Toegift: als bestuurslid van de NBA Young Profs kan ik het natuurlijk niet laten om de young professionals op te roepen een actieve bijdrage te leveren aan de beroepsgroep! Sluit je aan bij het Collective Development en mail ons: youngprofs@nba.nl.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 80 1 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.