Opinie

Zorg- en informatieplicht: Alert

Per 1 juli aanstaande moeten alle ondernemingen die jaarlijks 50.000 kWh energie en/of (een equivalent van) 25.000 m3 aardgas of meer gebruiken, voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. Nu denkt u misschien: waar komt dit nu ineens vandaan en waarom weet ik er niets van af?

De verplichting om energie te besparen bestaat al bij wet sinds 1993 en houdt feitelijk in dat elke onderneming voor de hand liggende energiebesparingen (in RVO-jargon: 'Erkende Maatregelen’) door moet voeren. Van 1993 tot op heden heeft de overheid daar nooit op gehandhaafd, maar daar komt per 1 juli verandering in. Voor die datum moeten ondernemingen digitaal bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) melden welke Erkende Maatregelen ze hebben doorgevoerd. Na 1 juli gaat de overheid op basis van de dan ingevoerde gegevens handhaven. Het ligt voor de hand dat ze als eerste gaan buurten bij organisaties die op dat moment nog niets hebben ingevuld.

Verrassing

Komt dit als een complete verrassing? Nee en ja. Nee, omdat we natuurlijk al een tijdje wisten dat deze verplichting eraan kwam. En u had dat als accountant ook kunnen weten, want in het kader van uw zorgplicht volgt u natuurlijk de actuele regelgeving. Of bent u, wat dat aangaat, vooral fiscaal georiënteerd? Ons advies: volg wat nadrukkelijker de ontwikkelingen op het gebied van milieu, want daar gaat de komende jaren de nodige regelgeving komen en het is wel handig als u daarvan op de hoogte bent.

En ja, de verplichting komt ook wel weer een beetje als verrassing. Dan hebben we het met name over de uitvoering door de overheid, die - zoals wel vaker - sterk te wensen overlaat. Zo werd er helaas geen beroep gedaan op intermediaire organisaties om dit bij de bedrijven kenbaar te maken. Daarnaast was het e-loket van RVO pas in de loop van de maand maart klaar en dit kende natuurlijk de gebruikelijke opstartproblemen. Ook bleek toen dat de overheid de Erkende Maatregelen had geüpdatet, waardoor bedrijven die alles al in orde hadden gemaakt toch weer aan de slag moesten. 

Het is dus ook niet verwonderlijk dat er op dit moment nog maar heel weinig ondernemers hebben voldaan aan de informatieplicht. Wij denken dan ook niet dat dit beeld in de loop van deze maand substantieel verandert. Je zou verwachten dat de ondernemings- en brancheverenigingen op hun achterste benen staan, maar niets is minder waar.

Gemiste kans

Jammer dat een goedbedoeld initiatief door een slechte uitvoering op een teleurstelling uit lijkt te draaien. Wij merken in de dagelijkse praktijk dat behoorlijk veel ondernemers best willen bijdragen aan een beter milieu, maar dat zij vaak de vraag stellen "Hoe dan?" De Erkende Maatregelen zijn daar een goed antwoord op. Bovendien hebben zij een aantrekkelijke terugverdientijd van maximaal vijf jaar. De overheid had veel meer moeten doen aan informatievoorziening en daarbij de juiste organisaties laten aansluiten, die als intermediair en trusted advisor toch al bij de ondernemer aan tafel zitten.

Uw zorgplicht

Ondanks dit alles willen wij u wel wijzen op uw zorgplicht. U zult uw klanten op de hoogte moeten stellen van deze verplichting, mede omdat zij een boete riskeren wanneer zij hier niet aan voldoen.

Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Deze opinie is ook opgenomen op de website van AccountancyVanmorgen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties Spelregels debat

Joost Kelderman is partner van Stolwijk Kelderman. Fou-Khan Tsang is voorzitter van de raad van bestuur van Alfa Accountants en Adviseurs. Beiden zijn betrokken bij de Groene Brigade van de NBA.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.