Serie

Pieter op zoek naar vernieuwing (9): Help us help you - één grote databank

Pieter de Kok gaat voor Accountant.nl op zoek naar vernieuwing in en rond het accountantsberoep. Aflevering 9: Help us help you - één grote databank.

Pieter de Kok

Nadat Jeroen de Van Nellefabriek had verlaten en helemaal terug moest naar het Groothandelsgebouw in Rotterdam, zat ik met een dilemma. Ik heb het idee dat Jeroen zowel in het verleden opereert, als in de toekomst.

Want wat Jeroen en zijn team nu doen was mij eigenlijk al beloofd in 1993. Sterker, deels werkte dit al. Hiernaast doet Jeroen nu, wat andere ook willen, maar dan anders, straks in die toekomst.

Back to the future. Electronic data interchange. Ik liep stage bij de Stichting Ediforum. In 1990 was er al een heus platform opgericht om het integreren van B2B-berichtenuitwisseling op basis van EDIFACT-berichten (een reeks van gestandaardiseerde e-berichten) te ondersteunen.

Ik was toen al helemaal into the data en heb mij zes maanden verdiept in EDIFACT-berichten om met behulp daarvan een Starreveld EDI Geld- en goederenverband model te bestuderen. Ik droomde van EDIFACT-berichtstandaarden als: invoices, orders, goods receipt etc.

Foto Pieter de Kok

Ik heb menig EDIFACT-bericht ontleed, een EDI-softwarebedrijf bezocht, een werkende praktijkcasus onderzocht en veldtripjes gemaakt. De leukste was die naar de Melkunie, waar in real-time containers vol melk richting AH werden gestuurd op basis van EDI-berichtenverkeer en AH-kassascansystemen. Twee onafhankelijke IT-systemen die met elkaar communiceerden zonder menselijke tussenkomt. Ik was opgewonden, dat begrijpt u!

Als vierdejaars hbo-student, met het geluk te kunnen werken met een geweldige inspirerende mentor bij Stichting Ediforum, zag ik voor mij een snel veranderende datawereld waar e-auditors helemaal gelukkig zouden worden.

Met hoeveel plezier en verwondering lees ik dit artikel uit 1999… net nadat Jeroen mij met een vrolijke en gedreven toon uitlegde hoe InvoiceSharing de wereld wil veroveren. Een dé-jà-vu-gevoel maakt zich van mij meester.

Ergens in dit filmpje zegt Jeroen: 'He hello, it is 2015!' Wij zijn nu 22 jaar verder en we werken nog steeds aan een allesomvattende oplossing voor de 150 biljoen fysieke in- en verkoopfacturen die we jaarlijks naar elkaar sturen en nu nog massaal grotendeels handmatig inkloppen of inscannen.

'In mijn zoektocht naar vernieuwing word ik momenteel achterna gezeten door een hele grote andere vernieuwing.'

Maar mijn dilemma is nog niet compleet. Want in mijn zoektocht naar vernieuwing word ik momenteel achterna gezeten door een hele grote andere vernieuwing. Een vernieuwing waar ik zowel wat angstig als heel blij van word. Ik kom er snel bij u op terug, maar ik denk aan Jeroen en hoop dat zijn harde werken 'nu', straks niet wordt ingehaald.

U weet vast al wat Jeroen en zijn team doen. Voor wie dat nog niet weet, en als ik het plat sla, Jeroen koppelt alle factuur- en boekhoudsystemen aan elkaar. Hier worden dan ook nog de factuursystemen van grote bedrijven aan verbonden. Wat is ontstaan is een groot netwerk van systemen die met elkaar 'praten' en waarin debiteuren- en crediteurenmutaties automatisch worden verwerkt op basis van, u raadt het al, invoice sharing.

Deelnemende klanten betalen een vaste prijs per handeling. Dit is de basis. Bovenop dit model komen de leuke oplossingen in de vorm van apps. En nog leuker, Jeroen verkoopt 'Wij praten UBL' als een 'witte motor' aan een reeks van andere (bekende) softwarebedrijven die op hun beurt hun weer software verkopen aan accountantskantoren.

Ontdek het vooral zelf op de website.

Jeroen is niet naar de Van Nellefabriek gekomen om te praten over e-facturen, cashflow-verbetermogelijkheden, slimme apps of kostenbesparingen. Nee, Jeroen ziet iets wat ook ik al heel veel langer zie: de kans om als auditor assurance te gaan geven voor een keten van bedrijven die in één keten samenwerken. En ja, dit moet u even ruim zien, maar dan komen we een heel eind.

Want waarom controleren we nog ondernemingen standalone? Denk aan al die ondernemingen waarvan we weten dat ze vooral verkopen aan en inkopen bij ondernemingen in identificeerbare ketens. Omzet bij de een, is inkoop bij de ander. Veelal zit er dan nog slechts een productiewaardesprong of deel salariskosten tussen. Voor deze veelal 'significante post' lezen we de data in bij de payroll provider die hierover al assurance heeft afgegeven.

Als we door de verschillende keten heen kijken zien we dus een grote databak met inkopen en verkopen. Op basis van de bankmutaties die aan deze transacties kunnen worden gekoppeld, zijn we in staat om audituitspraken te doen over de juistheid van debiteuren en voorraden en volledigheid van omzet en schulden. Nog niet betaalde transacties zijn immers indicaties van of debiteurenissues of afgrenzing van verplichtingen. Kind kan de was doen.

Jeroen heeft de data. Jeroen kan de data over de keten heen straks in kaart brengen. Al die data gaat immers over zijn neutraal netwerk. Niet alleen in Nederland, maar ook steeds meer in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het is pas 2015.

Ofwel, hoe lang duurt het nog dat Jeroen aan een kantoor met een Wta vergunning gaat vragen om een controleverklaring over een van zijn in kaart gebrachte ketens af te geven?

In zijn filmpje doet Jeroen een oproep, 'help us, help you'. Dat kan straks best veranderen in 'help me, to help the chain'.

Suggesties voor deze serie over vernieuwing? Tips, een vernieuwende blik, een interview? Mail naar redactie@accountant.nl onder vermelding van 'Vernieuwing'.

Pieter de Kok is partner bij Coney Minds. Van 2010 tot en met 2014 was De Kok aanjager van vernieuwingsbeweging Tuacc.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.