Serie

Pieter op zoek naar vernieuwing (4): De Robot brengt Verlichting

Pieter de Kok gaat voor Accountant.nl op zoek naar vernieuwing in en rond het accountantsberoep. Aflevering 4: De Robot brengt Verlichting.

Pieter de Kok

Als ik dan toch mag kiezen, het is een zij, ze lacht en straalt plezier uit. Ze heeft temparement en ze kan zelfs oprecht boos zijn. Hoe ze gaat heten dat weet ik nog niet. Het zal geen Alice zijn. Alice is onze zorgrobot. U heeft haar vast al gezien. Ze is een tv-ster.

Foto Pieter de Kok

Ik heb mijzelf in Amsterdam uitgenodigd. Stiekem ben ik wel jaloers op de titel Innovation Catalyst on the cutting-edge of Digital, Social, Science, Art and Technology. Ik ben duidelijk op het juiste adres. Deep Machine Learning, IBM Watson, Artificial Intelligence, ik moet mijn gordel omdoen gedurende de eerste minuten van ons gesprek om niet gelijk uit de bocht te vliegen. Jurjen Söhne bruist van de energie.

Ik ben op zoek naar het antwoord op mijn vraag: hoe lang duurt het nog voordat robots ons audit- en samenstel-advies-werk definitief overnemen? Nadat ik Alice aan het werk had gezien liep ik met de gedachten rond dat dit nog wel eens eerder een feit kon zijn dan ikzelf dacht.

'Hoe lang duurt het nog voordat robots ons audit- en samenstel-advies-werk definitief overnemen?'

Alice kan namelijk oma's en opa's helpen met het schrijven van postcards, Alice zorgt ervoor dat de armen en benen regelmatig worden gestrekt en Alice weet precies op welk moment een leuk jaren- dertig-liedje uit haar robotspeakerbuik moet schallen om oma weer even te laten glimlachen.

Als ik verder het internet afgoogle, dan stuit ik al op menige andere robot. Van met Obama voetballende robots tot killing robots.

Terug naar Alice. De robottechnologie is heel ver. En ja, Alice zal binnen een paar jaar 'echt' kunnen praten, luisteren, interveniëren en reageren. Zonder hulp. Alice is dan wifi-enabled en dus real-time verbonden met het internet. Big data, artificial intelligence, internet of things, you name it.

We praten dan wel direct over de complexe vorm van robotisering. Het gaat om cognitieve robotisering, over social skills, over 'kennis'-overdracht.

Als ik dagdroom dan zie ik voor mij dat mijn AccountantRobot op mijn kantoor elke ochtend met een glimlach vertelt welke patronen, trends en zorgpunten ze die dag gaat 'ontdekken'. Terwijl ze dit doet bakt ze tegelijkertijd een appeltaart, werkt ze het personeelsdossier bij en vergeet nooit een verjaardag van mijn klanten.

In de middag stappen we in de zelfrijdende Google-auto voor een klassiek stukje face-to-face time met mijn klanten. Verlichting3.0.

De realiteit zal zijn dat de AccountantRobot een beeldscherm wordt. Robotic process automation (RPA). In hoge snelheid data-analyseren, toetsen aan interne en externe normen, volledig geautomatiseerd. Wellicht een spin-off van IBM Watson, wellicht een geheel nieuwe variant.

'De randvoorwaarden voor RPA in de accountancysector zijn ideaal.'

Jurjen denkt mee. De randvoorwaarden voor RPA in de accountancysector zijn ideaal. Transactiestromen en processtromen worden steeds verder gestandaardiseerd. Systemen verder geïntegreerd. Normen en regels kunnen worden gecodeerd. Subjectieve processen, gevolgd door subjectieve inschattingen kunnen snel met behulp van statistische data worden getoetst.

Human social skills en communicatie skills, zullen RPA ondersteunen.

Zijn we tevreden met de uitkomst van onze brainstormsessie? Vragend kijken we elkaar aan. Ik ben niet tevreden, zelfs wat teleurgesteld. Ik wil een Alice. Ik vermoed u ook, want Robotic process automation dat klinkt niet, dat voelt niet goed.

Zullen we lat iets hoger leggen?

What about een eerste AccountancyHackaton? Op zoek naar de Alice in Accountantsland. Een 48 uur non-stop sessie met data nerds, accountancy heroes, hackers, makers, coders, developers, designers, data scientists, engineers, researchers, students, IT architects en ondernemers. Geen Accountantsdag, maar iets totaal nieuws.

Voorzitter, doet u ook mee? Jurjen is ook van de partij.

Pieter de Kok is partner bij Coney Minds. Van 2010 tot en met 2014 was De Kok aanjager van vernieuwingsbeweging Tuacc.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.