Nieuws

Aedes: vaart maken bij controleverklaringen corporaties

Aedes roept accountants op vaart te maken bij het afgeven van een goedkeurende verklaring bij de jaarcijfers van woningcorporaties. De corporatiekoepel noemt het "opmerkelijk" dat veel corporaties nog geen controleverklaring hebben gekregen. Volgens Aedes zijn de problemen met betrekking tot de basisvariant marktwaardering na overleg met accountants vorige maand opgelost.

Die problemen draaide om de grote verschillen in de waarde van het vastgoed in 2016 ten opzichte van 2015 voor woningcorporaties die hun vastgoed waarderen volgens de basisvariant van het Handboek Marktwaardering. Dit als gevolg van onbedoelde ruimte voor verschillende rekentechnieken in het handboek voor 2015.

Eind mei meldde Aedes dat accountants geen reden meer zien "om per definitie geen controleverklaring op de jaarrekening te geven, wanneer een woningcorporatie haar vastgoed waardeerde volgens de basisvariant van het Handboek Marktwaardering".

"Bij corporaties waar de waardestijging van hun vastgoed goed te verklaren is door marktontwikkelingen, geven accountants wel controleverklaringen af. De corporatie moet dan wel een toereikende analyse van het waardeverschil kunnen aanleveren. De huidige analyses zijn nog niet in alle gevallen toereikend, bijvoorbeeld door de aanpassingen van het handboek 2016 ten opzichte van dat van 2015. Bij de ene corporatie zal er meer tijd nodig zijn om die toereikende analyse te maken dan bij de andere."

De koepelorganisatie constateert nu dat veel corporaties nog geen goedkeurende verklaring hebben gekregen. Daardoor wordt het lastiger voor corporaties om hun verantwoordingsinformatie op tijd naar de Autoriteit woningcorporaties (Aw) te versturen. De deadline daarvoor is 1 juli 2017. Corporaties kunnen uitstel vragen.

Aedes roept accountants daarom op "vaart te maken". Verder wil Aedes graag van corporaties weten om welke reden hun accountant weigert een verklaring af te geven.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.