Nieuws

AFM gaat geschiktheid bestuurders accountantsorganisaties toetsen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat vanaf het tweede kwartaal van 2018 de geschiktheid van bestuurders en commissarissen van alle oob-accountantsorganisaties toetsen. Ook kijkt de AFM naar technologische ontwikkelingen in de accountantssector. Dat schrijft de toezichthouder in haar Agenda 2018.

Voorwaarde voor het kunnen starten met de toetsing van geschiktheid van zittende bestuurders is dat het wetsvoorstel 'Aanvullende maatregelen accountantsorganisaties' in werking treedt per 1 juli 2018. Daarnaast wil de AFM, samen met toezichthouders in Europa en wereldwijd, haar visie op de accountantssector verder ontwikkelen en bezien of er meer fundamentele veranderingen nodig zijn. Doel blijft om de kwaliteit van wettelijke controles structureel op een hoger niveau te brengen, aldus de AFM.

De toezichthouder voert in 2018 opnieuw vervolgonderzoek uit naar de borging van verbetermaatregelen bij oob-accountantsorganisaties. Ook wil de AFM, samen met experts op het gebied van gedrag en cultuur, bij een aantal geselecteerde accountantsorganisaties de effecten van het partnermodel onderzoeken. Het toezicht op de overige (niet-big four) oob-accountantsorganisaties wordt geïntensiveerd, door onderzoek naar de kwaliteit van wettelijke controles.

Technologische ontwikkelingen

De AFM meldt in de agenda verder dat zij haar kennis van de technologische ontwikkelingen binnen de accountantssector wil vergroten, inclusief de betekenis ervan voor wettelijke controles en voor de wijze waarop de waakhond toezicht houdt. "Dit biedt de AFM ook de gelegenheid haar toezicht door te ontwikkelen en regelgevers te beïnvloeden."

Accountantsorganisaties krijgen de mogelijkheid de ontwikkelingen rondom datagedreven controletechnieken aan de toezichthouder te laten zien, zoals in de InnovationHub/regulatory sandbox.

Data-analyse

De toezichthouder start in 2018 met initiatieven op het gebied van data-analyse, om beleggers beter te beschermen tegen malafide praktijken en marktmisbruik. Dankzij de herziene Europese Markets in Financial Instruments Directive (MiFID II) krijgt de AFM daarvoor extra instrumenten.

De toezichthouder benoemt drie trends waaruit risico's voor financiële markten en consumenten voortkomen: toegenomen digitalisering, aanhoudend lage rente en vervaging van de grenzen van financiële markten. "Deze drie trends versterken elkaar, vergroten daarmee de complexiteit en leiden tot nieuwe risico's op de financiële markten", stelt de AFM. Ook gaat de toezichthouder in 2018 voor het eerst gebruik maken van risicoprofielen, om aanbieders die het belang van hun klanten onvoldoende centraal stellen effectiever te kunnen identificeren.

Het gebruik van de financiële sector voor crimineel gedrag is een van de nieuwe risico's die de waakhond voor 2018 heeft geïdentificeerd. "Door de inzet van data-analyse krijgt de AFM beter zicht op de risico's die onder meer beleggingsondernemingen lopen om (onbewust) te worden gebruikt voor financieel-economische criminaliteit. Dit stelt de AFM in staat overtredingen beter tegen te gaan."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.