Nieuws

Hoekstra: Europese IFRS-aanpassingen ondermijnen vertrouwen beleggers

Nederland hecht aan een goede internationale vergelijkbaarheid van de financiële positie van beursgenoteerde ondernemingen. Eventuele Europese aanpassingen aan de internationale financiële verslaggevingsregels IFRS staan daar haaks op en zouden het vertrouwen van internationale beleggers in Europese bedrijven ondermijnen.

Dat schrijft minister Wopke Hoekstra van Financiën in antwoord op vragen van VVD-Kamerleden Aukje de Vries en Roald van der Linde naar aanleiding van een artikel in het Financieele dagblad. Daarin uitten ondernemersorganisatie VNO-NCW en beleggerskoepel Eumedion hun zorgen over een consultatie van de Europese Commissie over het Europese verslaggevingsraamwerk. In die consultatie zinspeelt de commissie op de mogelijkheid om eigen varianten op IFRS-standaarden mogelijk te maken. Nu kan Europa de door de IASB in London uitgevaardigde standaarden alleen goed- of afkeuren. VNO-NCW en Eumedion zijn sterk gekant tegen Europese aanpassingen.

Ook het kabinet ziet daar niets in. "Nederland hecht aan een goede internationale vergelijkbaarheid van de financiële positie van beursgenoteerde ondernemingen. Door aan te sluiten bij de IFRS worden de jaarrekeningen van de beursgenoteerde ondernemingen bijna wereldwijd aanvaard. Daardoor kunnen die ondernemingen eenvoudiger kapitaal aantrekken en in verschillende landen beursgenoteerd zijn zonder verschillende jaarrekeningen te moeten opstellen. Eventuele aanpassing van de internationale boekhoudregels op Europees niveau zou hier haaks op staan en zou het vertrouwen van internationale beleggers in Europese bedrijven ondermijnen", aldus Hoekstra.

Frankrijk

Volgens VNO-NCW en Eumedion wil vooral Frankrijk meer invloed op IFRS, vanuit de daar heersende opvattingen over soevereiniteit. Ook ageren Franse banken en verzekeraars al jaren tegen het IFRS-principe van marktwaardering van bepaalde bezittingen, aldus het FD-artikel. De vragen die de VVD-Kamerleden daarover stellen kan Hoekstra echter niet beantwoorden, "aangezien ik standpunten die andere lidstaten in EU-vergaderingen innemen, niet naar buiten kan brengen".

"Ten algemene kan ik over de waardering van bezittingen tegen marktwaarde door banken en verzekeraars het volgende opmerken. Op grond van de huidige IFRS dienen onder meer beleggingen in aandelen op de balans op marktwaarde te worden gewaardeerd, ook door banken en verzekeraars. De recente prijzen van werkelijke transacties op financiële markten bepalen dus de boekwaarde van bezittingen zoals aandelen. Een door de Europese Commissie aangestelde deskundigengroep voor duurzame financiering heeft eerder aangegeven dat deze regels in de weg kunnen staan als het gaat om langetermijnbeleggingen. In het actieplan duurzame financiering heeft de Europese Commissie vervolgens aangekondigd dit te gaan onderzoeken. Dit onderzoek wordt momenteel uitgevoerd. Toepassing van marktwaardewaardering voor liquide beleggingen, zoals aandelenbeleggingen, geeft wat het kabinet betreft juist een goed inzicht, omdat die waardering geschiedt op basis van alle informatie die beschikbaar is", aldus de minister.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.