Nieuws

KPMG: 'Toezichthouder zal fintech veel intensiever gaan reguleren'

Wereldwijd zullen toezichthouders alle ontwikkelingen op het gebied van fintech in de nabije toekomst veel intensiever gaan reguleren in de vorm van principes, regels en richtlijnen.

Dat concludeert KPMG op basis van het rapport 'Regulation 2030; What lies ahead?'. Nu technologische vernieuwing in de financiële sector volgens KPMG de fase van de ‘kinderschoenen’ heeft verlaten vormt het een steeds groter risico voor bedrijven en consumenten. Daardoor zullen toezichthouders volgens het kantoor maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de financiële stabiliteit in de wereld niet in gevaar komt.

Rens Rozekrans, partner bij KPMG Risk & Regulatory: "Fintech is bezig om een van de belangrijkste verstoorders van het financiële systeem te worden. In het jaar 2030 zal de adoptie van fintech op grote schaal gerealiseerd zijn. Dit brengt niet alleen voordelen en kansen met zich mee, maar ook risico’s, die gevolgen hebben voor de huidige regelgeving. Dit zal niet alleen bepalend zijn voor de ontwikkeling van fintech, maar ook de impact op de financiële sector aan banden leggen."

Strikter en gedetailleerder

Rozekrans constateert dat de financiële regelgeving in de tien jaar na de financiële crisis aanzienlijk is veranderd. Rozekrans: "De regelgeving is veel strikter en gedetailleerder geworden en veel complexere standaarden zijn nu van toepassing op alle aspecten van de regelgeving. Regels die nu bijvoorbeeld ook gelden voor kapitaal, liquiditeit en voor de herstel- en afwikkelingsplannen van de banken. En hoewel vooral de banken met deze hervormingen te maken hebben gekregen, hebben ook de verzekeringssector en het vermogensbeheer de gevolgen ervan ondervonden. En de komende tien jaar zal alle regelgeving en toezicht alleen maar verder toenemen."

Innovatief toezicht

Hoewel het gebruik van technologie bij de meeste toezichthouders nog in de kinderschoenen staat, verwacht Rozekrans dat de inzet ervan de komende tien jaar aanzienlijk zal toenemen. "Bijvoorbeeld bij het analyseren van data en andere informatie om risicobeoordelingen te onderbouwen. Maar ook om direct, real time en gericht toegang te kunnen krijgen tot allerlei gegevens in de systemen van bedrijven, waardoor de toezichthouder niet afhankelijk is van verouderde informatie of gegevens die al in een bepaald format zijn vastgelegd."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.