Nieuws

Accountant oud-campagneleider Trump geeft vervalsing toe

Een accountant van Paul Manafort, oud-campagneleider van Donald Trump, heeft eind vorige week in haar getuigenis bekend dat zij Manafort heeft geholpen bij het vervalsen van financiële documenten.

Dat melden verschillende Amerikaanse media. Cynthia Laporta, een certified public accountant, hielp Manafort sinds 2014 bij zijn jaarlijkse aangifte. Daarbij zou ze regelmatig fraude hebben gepleegd op verzoek van Rick Gates, de rechterhand van Manafort en tevens Trump's voormalige deputy campaign chairman. Laporta deed haar getuigenis in ruil voor immuniteit.

Laporta heeft onder meer in 2015 bij de belastingaangifte van Manafort een lager inkomen genoteerd, wat ervoor zorgde dat hij een half miljoen dollar minder belasting hoefde te betalen. Het jaar daarop heeft zij het inkomen juist te hoog genoteerd, zodat Manafort in aanmerking kwam voor grotere leningen om een huis te kopen. Daarnaast zou zij met regelmaat ook andere documenten over leningen hebben vervalst en buitenlandse tegoeden niet hebben gerapporteerd aan de autoriteiten.

Laporta zei tijdens haar getuigenis dat ze haar medewerking verleende aan de fraude om haar kantoor, KWC, te beschermen. Ze was namelijk bang dat Manafort het kantoor zou aanklagen als ze zou weigeren. Een andere reden om mee te werken was dat Manafort "al jaren hun cliënt was".

De advocaten van Manafort proberen hem uit de wind te houden door alle schuld af te schuiven op Rick Gates, die inmiddels schuld heeft bekend aan fraude. Andere getuigen beweren echter dat Manafort overal van op de hoogte was.

Manafort, die alle beschuldingen ontkent, staat momenteel in de Amerikaanse staat Virginia terecht voor bankfraude en belastingfraude. Hij moet zich in september ook in Washington DC bij de rechter melden, waar hij wordt vervolgd voor witwassen en omdat hij verzaakt heeft zich te registreren als lobbyist voor buitenlandse partijen. Manafort was namelijk een aantal jaren werkzaam als adviseur voor Oekraïne.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.