Lekker werken

Wat rijdt een accountant?

In de accountancy neemt de leaseauto nog steeds een ferme plaats in. Als rekenmeester hoor je voor te komen rijden in een merk dat staat voor degelijkheid, betrouwbaarheid en veiligheid; waarden die passen bij de professie.

Marc Schweppe

Maar niet te duur en niet te uitgesproken graag. Dan denkt de cliënt immers al snel 'daar rijdt mijn factuur'. Een beige Volvo station, dat was jarenlang de eerste associatie bij accountantsauto's. Anno nu worden scholiertjes die meedoen aan de Baas van Morgen door big four-firma's opgehaald in de Porsche van de echte baas, zo lezen we in Metro.

Volkswagen is onder accountants en zij die daarvoor nog studeren al jaren favoriet, blijkens de peiling behorend bij het jaarlijkse Accountancy Beloningsonderzoek. De jongste editie van dat onderzoek werd uitgevoerd kort voordat het woord sjoemelsoftware onze taal kwam verrijken. Wellicht zien we eind 2016 dus een nieuwe favoriet. Hoewel, VW was in de eerste maand van dit nieuwe jaar gewoon weer het meest verkochte merk in Nederland. We zijn blijkbaar kort van fijnstof-memorie.

Upgrading

Afgestudeerde accountants doen aan upgrading binnen het VW-concern: voor RA's en AA's is een Audi al jaren de leaselieveling. Overigens ook bij het langvingerige gilde, want samen met VW staat Audi op nummer 1 in de diefstal-top-5 van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. U heeft een kans van 1 op 307 dat u 's ochtends een lege plek vindt, daar waar u de avond ervoor nog uw Duitse trots parkeerde.

Nummer 2 in de top 10 van favoriete merken voor accountants, BMW, is vooral bij RA's geliefd. Bij de AA's staat VW op een tweede plek en komt de Beierse bom pas op plaats 8. AA’s tonen sowieso wat meer spreiding in hun merkvoorkeur. Audi, VW, Volvo, Renault en Ford strijden om de gunst van de accountant-administratieconsulent; op korte afstand volgen Opel en Toyota. 

Bij de RA’s vormen Audi, BMW, Volvo en VW een ferme top 4, met daarna een gapend gat tot nummer 5 (Renault).

Doe maar een Polo

Kijken we naar de autotypen, dan lijkt het allemaal keurig en bescheiden in de accountancy. Immers, dit is de top 5 van apart genoemde modellen:

 1. VW Polo
 2. VW Golf / Renault Clio
 3. Renault Megane
 4. Audi A3 / Volvo V40
 5. Seat Leon

Een typisch assistentenlijstje,  op de Zweedse combi op plaats vier na dan. Hoger in de piramide zijn de aantallen natuurlijk kleiner. Maar modellen als de Audi A4 en A6, de BMW 3- en 5-serie en de Volvo V60 worden ook veel genoemd en die vallen in de managementcategorie.

Opmerkelijk ook: accountants hebben nog niet veel op met elektrisch rijden. Het merk Tesla wordt helemaal niet genoemd, terwijl inmiddels de halve Zuidas zich in de creatie van Elon Musk lijkt te verplaatsen. We weten toch redelijk zeker dat diverse innovators in het vakgebied graag gebruikmaken van de via accu's aangedreven Amerikaan, die in de jongste editie bijna geen bestuurder meer nodig heeft.
Wel populair, maar net buiten de accountants-top-10, is de Mitsubishi Outlander PHEV, de belichaming van de mobiele belastingontwijking. Tot 1 januari 2016 verkrijgbaar op basis van feestelijke fiscale bijtellingsregels; een enkele leasefirma heeft ook nu nog exemplaren onder die oude voorwaarden in de aanbieding.
Inmiddels snapt ook Den Haag dat die stekkeringang er vooral vanwege de fiscus op zit. Zoals bij de meeste hybrides haal je op de elektrische stand immers amper het einde van je eigen woonwijk, waarna het gewoon benzineslurpen wordt.

Ster

Ten slotte: hoewel anno nu zeker fraai vormgegeven lijkt een Mercedes voor de meeste beroepsgenoten een brug te ver. Een historische reputatie van vervoermiddel voor aannemers en marktkooplieden raak je niet zomaar kwijt. Slechts twee procent kiest voor een ster op de neus. Daaronder afgelopen jaar ook Accountant.nl’s meest prominente columnist. Wie een felrood exemplaar voor de deur van zijn oob-kantoor ziet staan kan zich opmaken voor een pittige dag: de Monitoring Commissie Accountancy is in da house. Het is maar dat u het weet… 

Top-10 Leaseauto’s (2015)

  Totaal* RA AA AA (m) AA (v) RA (m) RA (v)
Audi 11,1 18,5 9 10,4 3,6 19,4 13,5
BMW 8 14,8 6,1 6,3 5,5 14,6 15,6
Volvo 9,4 14,0 8,3 9,5 3,6 14,4 11,5
Volkswagen 15,8 10,3 8,7 8,6 9,1 9,3 15,6
Renault 9,5 4,7 8,3 6,3 16,4 4,6 5,2
Ford 6,2 4,3 8,3 6,8 14,5 4,9 1
Peugeot 5,8 4,3 6,1 6,8 3,6 4,2 5,2
Toyota 4,5 4,3 6,9 6,8 7,3 3,6 8,3
Mercedes 2 3,9 1,4 1,8 0 3,8 4,2
Opel 3,3 3,7 7,2 7,2 7,3 3,4 5,2

* Inclusief niet afgestudeerden

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

  Aanmelden nieuwsbrief

  Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

  Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.