Accounttech

Innovaties bij Open Podium Accounttech: RGS, analyses en samenstellen

Tweehonderdvijftig bezoekers keken op 25 juni online naar tien eerder gekozen pitches over technologische vernieuwingen in het accountantsvak. Daarbij viel op dat Referentie Grootboekschema (RGS) veel analysemogelijkheden geeft, de innovaties zich vooral richten op de samenstelpraktijk en accountantsadvies aan de ondernemer ook digitaal kan.

Ronald Bruins 

Het Open Podium Accounttech van de NBA is niet bedoeld als wedstrijd, maar om technologische ideeën, startup-initiatieven en door koplopers reeds gebruikte technologie op een voetstuk te zetten. "Om zo te delen en te versnellen", aldus Antje Kuilboer-Noorman, onder meer docent aan Nyenrode en dagvoorzitter van het dit keer online georganiseerde evenement. Uit een totaal van twintig inzendingen selecteerde een vertegenwoordiging van de NBA Young Profs en het Open Podium Forum tien inzendingen voor 2020. Zij pitchten elk in drie minuten hun vindingen, waarna young profs en leden van het forum hun reactie gaven. Ook kwamen veel vragen binnen via een chatvenster.

"Technologie en het accountantsvak zijn vanaf dag één van het bestaan van het beroep met elkaar verweven", aldus directeur Berry Wammes van de NBA. "Om initiatief te stimuleren dat goed is voor de beroepsontwikkeling hebben we dit platform opgericht. Wellicht dat in een latere fase marktpartijen dit overnemen, maar zo ver is het nog niet."

1. Automatisch uren schrijven

Tom van Eijmeren van ClockAssist presenteerde software die volautomatisch uren schrijft voor accountants en boekhouders. "Een werkdag kunnen we honderd procent automatisch in kaart brengen. De software filtert als je afwezig bent of even op Funda kijkt. En geeft een overzicht van jouw dag waar je of een akkoord op geeft of wijzigingen in aanbrengt." Dat alles ondersteunt niet alleen de medewerker bij die vervelende urenregistratie, maar brengt ook de declarabele uren op een hoger niveau. "We zijn er om accountants te helpen, het moet geen big brother-gevoel opleveren."

'We zijn er om accountants te helpen, het moet geen big brother-gevoel opleveren.'

Adrian Egas, voorzitter van de NBA Young Profs, reageerde vanuit het forum: "Dit neemt een heel herkenbare irritatie weg en het is ook nog eens secuurder." 

2. Digital twin van de organisatie

Onno Hektor zette de tool Deep Value neer. "Wij maken een digital twin van je organisatie. We plotten bedrijfsprocessen in een digitaal model, waar je vervolgens met behulp van stoplichten kunt zien of het proces aandacht nodig heeft of niet." Het digitale model wordt bijvoorbeeld gevoed door data vanuit Salesforce, SAP of het boekhoudpakket. "Deze oplossing is al bij een aantal bedrijven toegepast. De bedoeling is dat wij een organisatie leren dit in te zetten, zodat ze dit zelf toepassen."

Don Ginsel, voorzitter van Holland Fintech, vanuit het forum: "Dit is super praktisch, do it yourself-gereedschap." 

3. Cashflow forecasting en what if-scenario's

Hugo Kooijman kwam met Quest, mogelijk nog niet de definitieve naam voor software om heel precies cashflow forecasting en what if-scenario's door te rekenen voor het mkb. Quest baseert zich op import van gegevens uit RGS. Bij de doorontwikkeling van de tool verwacht Kooijman bankmodellen, een module voor de uitgifte van aandelen en een bibliotheek van formulieren toe te voegen. In oktober wil hij zijn eerste software testen. Over de marketing heeft Kooijman nog geen idee. "Ik heb een achtergrond in investment management. Van marketing heb ik geen verstand."

Vanuit de chatbox kwam een vraag: geeft de huidige RGS beperkingen of blijkt de structuur te voldoen? Kooijman: "Hoe dieper je de details in wilt gaan, hoe meer dat ten koste gaat van de snelheid van rekenen. Daar zit vooral onze challenge." 

4. Financieringsplatform op basis van blockchain

Finturi bouwde een factuurfinancieringsplatform dat met kunstmatige intelligentie scores over risico's en blockchaintechnologie combineert. Doel is om mkb-bedrijven binnen een half uur een financiering aan te bieden.

'Door de coronacrisis focussen we ons eerst maar eens op Nederland.'

Bas Zwart stelt dat het platform de technologieën blockchain, kunstmatige intelligentie, data science, machine learning en RGS bundelt. "We hebben in essentie alleen een auditfile met RGS tagging nodig. Een accountant kan zo'n aanvraag namens zijn cliënt ook doen." Finturi zegt internationale ambities te hebben. "Maar door de coronacrisis focussen we ons eerst maar eens op Nederland."

Via de chatbox: krijg je al kwalitatieve auditfiles met RGS? Zwart: "We hebben ook een educatieve rol. Soms moeten we twee keer vragen, maar uiteindelijk komt de file er." 

5. Open platform met kennis van accountancy

Margreeth Kloppenburg presenteerde AuditPedia, een open source contentplatform en online leeromgeving over het accountantsvak. "Accountants kunnen zelf iets toevoegen. We zijn onafhankelijk en we kennen geen winstoogmerk." AuditPedia heeft van het ministerie van Onderwijs al een financiering van een ton over twee jaar binnen, om het platform goed neer te zetten. "Maar we hebben ook de accountants nodig om de kennis aan het platform toe te voegen, zodat het echt een kennisbron wordt." Het is volgens Kloppenburg de bedoeling het platform over te dragen aan een onafhankelijke stichting of coöperatie. Het is nog niet in de lucht. "Geef ons de tijd om de architectuur goed neer te zetten."

'We hebben accountants nodig om de kennis aan het platform toe te voegen.'

Jan Wietsma, bestuurslid van de NBA: "Waarom niet met tien mensen deze kennis integreren in Wikipedia?" Kloppenburg: "We willen een beroepsgroep organiseren en mobiliseren om dit collectief tot stand te brengen." 

6. Belgische software maakt van accountant informatieversneller

Jan Hermans van het Belgische Intellifin maakt software die de accountant van "informatieontwikkelaar naar informatieversneller" helpt. "Daarmee wordt de accountant de cfo van de mkb'er. Wij geven bijvoorbeeld het inzicht op basis van de cijfers dat de omloopsnelheid van de debiteuren stijgt. De accountant kan dan als advies geven om de omloopsnelheid te verlagen met vijf dagen." Intellifin moet het ook mogelijk maken om te kunnen benchmarken met andere ondernemingen en om "in de toekomst te kijken".

België heeft een strikt Minimumindeling Algemeen Rekeningstelsel (een soort RGS) en is daardoor een walhalla van gestandaardiseerde data over bedrijven, stelde Joost van Buuren, professor Auditing & Assurance aan Nyenrode. "Maar hoe heb je de vertaling naar Nederland gedaan?" Het antwoord: Intellifin zocht daarvoor samenwerking met accountantskantoor Van Oers. 

7. Stappen van steekproef doorlopen

Koen Derks presenteerde als afstudeerder bij Nyenrode zijn JASP for Audit, een module voor het gratis, open source statistisch softwareplatform JASP. De module heeft een workflow die automatisch de standaard stappen van het steekproefproces doorloopt. "Zo weet een accountant, maar ook een student of een onderzoeker, zeker dat hij de steekproef op een juiste manier verricht." De tool biedt daarbij hulp bij het kiezen van de methodes en hulp bij het interpreteren van de resultaten. "Dat levert uiteindelijk een leesbaar auditrapport op dat de gebruiker kan exporteren." Derks wil graag feedback van auditors. Zijn tool kent geen verdienmodel. "Het is een wetenschappelijke bijdrage aan het veld."

Meerdere vragen in de chatbox gingen over het nut van de tool, nu accountants meer en meer analyses op gehele datasets doen. Derks: "Maar sommige gegevens zijn nog niet digitaal of nog niet volledig genoeg. Dan biedt deze tool wel uitkomst." 

8. Check of klant voldoet aan Wwft

Pescheck van Serhat Elban helpt organisaties om te checken of kandidaten die in dienst komen voldoen aan de Wwft-anti-witwasrichtlijn, "conform de eisen van de Autoriteit Financiële Markten". NAVO en KPMG zijn al klant. Pescheck maakt gebruik van meerdere databases (bijvoorbeeld met sanctielijsten) om elektronisch de persoon in kwestie te screenen. "Maar we hebben ook oud-douaniers in dienst die in hun leven wel duizenden documenten in handen hebben gehad." De tool levert een audit trail op die organisaties kunnen gebruiken om aan hun toezichthouder te laten zien dat ze er alles aan gedaan hebben bij de screening. "Maar de organisatie zelf blijft aansprakelijk voor de aanname van de persoon." 

Wietsma vindt dat er bij accountants nog een wereld te winnen is in klantacceptatie. "Je wilt niet weten hoe vaak een accountant naar me toe komt om te melden dat zijn klant is begonnen met een wietplantage." Zou in de check zo’n wietplantage van de ondernemer naar voren gekomen? Elban: "Wel als hij eerder al een wietplantage heeft gehad. We scannen namelijk ook nieuwsbronnen." 

9. Het automatiseren van werkprocessen rond de afsluiting

Samira el Bouziani is salesmanager van Silverfin in Nederland, een van oorsprong Belgische softwarepartij. Silverfin maakt een connectie met boekhoudpakketten en automatiseert daarna de traditionele werkprocessen voor de afsluiting van de cijfers. "Dat verhoogt de efficiëntie, nauwkeurigheid en winstgevendheid." De analyse- en reporting tools voorzien  in inzichten. "Hiermee kan de accountant continious monitoring verzorgen voor zijn ondernemer en een betrouwbare adviseur worden." Het is een cloudplatform dat ook werkt via RGS. "We kunnen koppelen aan andere communicatieplatformen tussen accountant en ondernemer. Maar dat deel bieden we zelf ook aan."

"Vaak is data opgesloten in systemen van ondernemingen", stelde Ginsel. "Hoe krijg je deze eruit om de dynamiek tussen accountant en ondernemer een zetje te geven?" El Bouziani: "Door financiële en niet-financiële data te importeren en op basis daarvan adviezen te geven. Bijvoorbeeld: welke klanten of welke producten zijn het meest winstgevend? De ondernemer zit te wachten op antwoorden op dat soort vragen." 

10. Suggestie bij risicogericht samenstellen

Als laatste presenteerde Arjan van Beek van Visionplanner hun nieuwe recommendation engine. Die geeft suggesties waarop te letten bij risicogericht samenstellen. "We gebruiken daarbij wisdom of the crowd. Dus businessrules van accountant die aangeven wat over het algemeen de risico's zijn, gekoppeld aan een zelflerend systeem dat we trainen om risico's te herkennen." Van Beek riep accountantskantoren die Visionplanner gebruiken op om data en kennis te delen. "Dit product is eigenlijk nooit af. We ontwikkelen iets dat continu doorleert op basis van wat de accountant doet."

'We ontwikkelen iets dat continu doorleert op basis van wat de accountant doet.'

Wietsma reageerde verheugd. "Dit stond in de top drie van dingen die er zouden moeten komen toen we in dit verband in januari 2018 bij elkaar kwamen. Mooi dat een marktpartij dit oppakt." Wendy Groot, bestuurslid van de NBA Young Profs, vroeg zich af wat de planning voor de tool is. Van Beek: "De rest van dit jaar en begin volgend jaar zijn we bezig het model te trainen, want het staat of valt met betrouwbaarheid." 

Achter de dikke muren vandaan

Wendy Groot zag na afloop een "diversiteit aan aanmeldingen die de verschillende aspecten van de accountancy raken". Don Ginsel vond het goed dat veel initiatieven de verbinding tussen accountants en ondernemers maken.

Jan Wietsma had nog wel een wens. "Mooi dat we richting de markt kunnen aangeven wat er allemaal mogelijk is, maar ik mis de auditpraktijk. Er zijn maar twee à drie partijen geweest die daarvoor wat hebben bedacht. Er hadden naar mijn mening ook meer partijen uit die hoek moeten komen."

Dat vatte dagvoorzitter Kuilboer-Noorman op als een uitdaging. "Kom met control science en haal de technologie achter de dikke muren van de kantoren vandaan."

Bekijk de hele uitzending en de pitches via nba.nl

Ronald Bruins is journalist.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.